Kip-of-eiprobleem

Er is een korte tijd heel veel gebeurd. Een korte samenvatting tot dusver, zodat ik het zelf ook nog kan overzien:

 

  • Heel veel onderzoeken; er is bloed geprikt voor genetisch, oncologisch en gynaecologisch onderzoek. Daarnaast ben ik ook door drie onderzoekers benaderd met de vraag of ik mee wil helpen aan hun onderzoeken naar borstkanker (ja).
  • Al mijn bloedwaardes  e.d. zijn goed. Ik ben perfect gezond! Op de kanker na.
  • Uit een extra echo bleek dat er niet één klier in mijn oksel aangetast is, maar twee. Ze zitten vlak naast elkaar en het zou heel misschien toch alsnog één hele grote kunnen zijn. Schijnt voor de behandeling niet echt uit te maken, dus daar maak ik me ook geen zorgen om.
  • Ik heb heel veel (fijne) gesprekken gehad met allerlei verschillende artsen en verpleegkundigen. Ook met de gynaecoloog, omdat er een 50-60% kans is dat ik na de chemo geen kinderen meer kan krijgen...

Slik. 

Dan heb je ein-de-lijk een kinderwens, kan je hem zo weer kwijt zijn. Na overleg hebben de gynaecoloog en oncoloog besloten dat er tijd was voor één eicelbehandeling voor de chemo. Dat betekent dat ik mijzelf een paar weken met hormonen inspuit om de eicelproductie te verhogen, waarna de gynaecoloog gaat oogsten wat ik gezaaid heb (zo'n 8-10 eicellen).

Per eicel is er een 5% kans dat dit leidt tot een zwangerschap. 

Dat zijn niet al te beste kansen. Daarnaast betekent dit dat mijn chemobehandeling drie weken vertraging oploopt. Het voelt nou ook niet bepaald logisch om, bij een hormoongevoelige vorm van kanker, mijzelf elke dag met hormonen in te spuiten , moet ik zeggen...

Na overleg met mijn vriend, heb ik besloten dat de kip (ik) voor het ei moet komen. Daar was de haan het overigens mee eens.

Of we op de natuurlijke manier kinderen kunnen krijgen, zien we later wel. Ik ben sowieso nog 5 jaar bezig met antihormoontherapie, dus tegen de tijd dat we aan kinderen kunnen beginnen, zijn we een heel stuk verder. En wie weet, de wetenschap kan dan ook een heel stuk verder zijn. Of misschien is de aarde tegen die tijd al opgeslokt door de stijgende zeespiegel. Je weet het nooit!

Voor mij klinkt 50-60% kans op geen kinderen vrij groot, maar mijn vriend hoort een 40-50% kans dat het wel lukt.

Iets over een glas halfvol ofzo.

Op de 24ste start ik met mijn eerste chemokuur. Mijn haren zijn inmiddels kort en de afspraak bij de pruikenmaker staat. Ik ben er klaar voor, voor zover je dat kan zijn.

Fijn, dat ik hier even mijn ei kwijt kan.

12 reacties

Lief geestig stukje. Wat een beslissingen hè!

Veel sterkte van Lies de Haan. 🤪  ja. Serieus.

Laatst bewerkt: 20/03/2021 - 17:55

Wat een rollercoaster hè,je word geleefd en je moet snel keuzes maken... ik hoop van harte dat je eitjes jullie ooit een mooi kindje brengen,maar voor nu staat de loodzware taak om de kanker aan te pakken. Ik moet voor de 2e kuur woensdag,jij de eerste,wens je veel kracht toe! 

Laatst bewerkt: 22/03/2021 - 13:47

Ik hoop dat het na het begin van de chemo iets minder wordt met de telefoontjes en impromptu afspraken, maar dat gaan we meemaken! Dankjewel voor je reactie en jij ook heel veel sterkte met de komende tijd. Hopelijk valt de tweede kuur je minder zwaar dan de eerste. ❤️

Laatst bewerkt: 23/03/2021 - 06:04

Heel veel sterkte met je behandeling.  En na je behandeling hoop ik dat je het moederschap mag ervaren.

Liefs Alice 😘❤

Laatst bewerkt: 23/03/2021 - 12:32

Ach ja, glas half vol, glas half leeg... ik denk dan: als iemand dat glas tot zo ver heeft gevuld, misschien de kraan te hard aan had gezet, waardoor je allemaal van die luchtbellen krijgt zodat het glas vol lijkt als je de kraan weer uit zet, maar als het lucht verdwijnt het toch blijkt dat het glas niet helemaal gevult was... Of dat als het zeker was dat het glas tot de rand gevuld was, zou ik mij af vragen wie er uit gedronken heeft.

Maar goed, dat ter zijde, waarom ik reageer is:
Fijn, dat ik hier even mijn ei kwijt kan.

Moest ik toch even hartelijk om lachen... dusdanig dat er bijna thee mn neus uit kwam, en als ik nu mn neus ophaal, ik nog steeds thee proef!

Dankjewel daarvoor :)

en heel veel sterkte!

Laatst bewerkt: 26/03/2021 - 17:22

Lieve Sassles,

Woorden schieten mij gewoon te kort voor jouw situatie. Beslissingen die mij veel te moeilijk lijken. Ik wens je heel veel sterkte.

Lieve groeten van Sandy

Laatst bewerkt: 26/03/2021 - 18:19

Ondanks de situatie vind ik dat je het briljant beschrijft....😊

Ik herken mezelf in jou en ga je volgen.... ❤

Laatst bewerkt: 09/04/2021 - 08:57

Zo herkenbaar je verhaal. En volgens mij lopen we praktisch gelijk in zowel diagnose (hormoongevoelig en 2 aangetaste klieren) als behandeling. Ik heb gisteren mijn 3e AC kuur gehad. Ga je blog lekker volgen :)

Laatst bewerkt: 17/04/2021 - 06:58

Ja, klopt! Ik heb aankomende week mijn 3e kuur. Bijna over de helft van deze fase 💪

Laatst bewerkt: 17/04/2021 - 08:27

Prettige schrijfstijl, er is al treurnis genoeg.

Ik denk dat je over een stukje geen ei hoeft te leggen.

Laatst bewerkt: 12/07/2021 - 18:34