Als je haar(werk) maar goed zit!

"Ergens tussen dag 14 en 21 na de eerste chemo begint je haar uit te vallen."

En zo geschiedde. 

Of misschien moet ik zeggen: en zo geschiedt. 

Want mijn haaruitval is al ruim een week bezig, maar niet elk haartje is even bereid om mijn scalp te evacueren. Niet iedereen kan zich vinden in het nieuwe bestemmingsplan (kaal). Dus elke dag sta ik boven de wasbak om deze "krakers" uit mijn poriĆ«n te masseren. 

Je zou misschien denken dat ik juist zo lang mogelijk mijn haar wil behouden, maar dat valt reuze mee:

  1. Het is al gemillimeterd dus van een kapsel waar ik gehecht aan ben, is al geen sprake meer;
  2. De haarzakjes die op het randje van de afgrond staan, doen pijn;
  3. Ik ben liever 100% kaal dan dat ik lang met kale plekken (inmiddels harige plekken) loop.

Op dit moment ben ik denk ik tussen de 80-90% kaal. Dat is kaler dan mijn 65-jarige vader. Dat is ook kaler dan de gemiddelde kiwi. Vooral in mijn nek en op mijn kruin houdt het haar stand, maar dat is slechts een kwestie van dagen. 

Om mijn hoofd toch nog een beetje warm te houden (en om de deur open te kunnen doen zonder de bezorger een hartverzakking te geven), heb ik bamboe mutsjes. Ze zijn makkelijk en comfortabel, heel anders dan het haarwerk dat ik heb gekocht. 

Mooi als dat is, heb ik sinds ik het draag (met gemillimeterd/geen haar) steeds last van jeuk. Ik heb zelfs een keer uitslag op mijn voorhoofd gekregen van de lace front! Niet helemaal geslaagd dus.

Misschien dat ik de pruik nog een keer probeer als mijn haar volledig is uitgevallen (minder wrijving?), maar voorlopig zijn de mutsjes goed genoeg. 

Hoe staan anderen hierin? Mutsje, haarwerk of iets anders? Laat het me weten!

25 reacties

Tegenwoordig draag ik thuis helemaal niets meer op mn hoofd. Iets wat mn hoofdhuid erg kan waarderen....

Als ik naar buiten ga doe ik mn dreadbag/ muts op.... Deze zit het aller fijnste!  Voor de zomer heb ik een stoer petje besteld... ( zie afbeelding...šŸ™‚ )

Als ik in het ziekenhuis ben voor afspraken of behandeling zet ik standaard m'n camouflage muts op..... Iets met strijdbaar....šŸ˜†šŸ’Ŗ

Laatst bewerkt: 19/04/2021 - 13:06

Ik draag sinds ik kaal ben,mutsen.

Ik heb er een heleboel. Niet van zo een dure website maar via Marktplaats, waar je voor weinig geld nieuwe mutsen kan kopen!

Dit wilde ik even delen want kanker raakt rijk en arm en helaas behoor ik tot de laatste groep maar op deze manier toch hoop mutsen kunnen kopen!

Laatst bewerkt: 12/05/2021 - 12:17

Dat is een hele goede tip! Zo heb ik een paar leuke sjaals gekocht om mijn tulband skills mee te oefenen. :)

Het kan trouwens zijn dat je zorgverzekeraar de mutsjes vergoed. In de haarwerkwinkel waar ik was, kon ik kiezen welke ik wilde declareren: de pruik of de mutsjes (beiden kon dan helaas weer niet).

Laatst bewerkt: 13/05/2021 - 08:39

Ik zit op mijn 7 dag na de eerste chemo. Dus ik heb nog mijn volle bos haar.

Wat ik mij afvroeg wat voor soort pruik heb jij genomen,synthetisch of van echt haar?

Wat zijn eigenlijk bamboemutsjes?

Laatst bewerkt: 12/05/2021 - 12:41

syntetisch, is luchtiger kan je zelf wassen en blijft goed  8in model en krul, echt haar is 2x zo duur en moet steeds naar de kapper gewasseb en

Laatst bewerkt: 12/05/2021 - 15:10

Voor mensen met een kleine beurs,kijk even of er bij je in de buurt een inloop huis zit, zij kunnen je vertellen waar je eventueel 2 de hands pruik kan krijgen. Ook hebben ze vaak mutsjes liggen die je mag meenemen!

 

Laatst bewerkt: 13/05/2021 - 10:55

Hi Jacqueline,

waarschijnlijk heb je inmiddels al een pruik gekozen. In geval van niet en je hebt jouw haar nog is Toupim eigenhaarband miss ook een optie voor je?
Ik vond het heel prettig omdat je op de een of andere manier jouw eigen haar kan behouden:)

Heel veel sterkte
Nadine

 

 

Laatst bewerkt: 18/05/2021 - 08:35

syntetisch, is luchtiger kan je zelf wassen en blijft goed  8in model en krul, echt haar is 2x zo duur en moet steeds naar de kapper gewasseb en gefohnd worden, nee ik ben blij met mijn pruik, ze vinden me allemaal veel jonger met mijn krullen, sterkte allemaal

Laatst bewerkt: 12/05/2021 - 15:12

Hoi Jacqueline!

Ik heb op aanraden een synthetische pruik genomen. Een haarwerk van echt haar is veel duurder (het is afhankelijk van de lengte, maar je zit al snel aan de duizend(en) euro's!) en kost wat meer werk om goed te laten zitten. Het voordeel is dan wel dat haarwerken van echt haar langer mee gaan en je ze kan knippen, krullen, stijlen. 

Mijn synthetische pruik werd volledig vergoed door mijn zorgverzekeraar en als ik er goed voor zorg zal die lang genoeg meegaan om me in ieder geval een jaar van dienst te zijn (waarna ik verwacht weer haar te hebben, of waarna ik opnieuw een pruik kan declareren bij de zorgverzekeraar!).

Bamboemutjes zijn eigenlijk gewone mutsjes, maar gemaakt van bamboe. Het voelt aan als een soort stretchy katoen of viscose en ademt goed. Dit lijkt een beetje de standaard te zijn als je opzoek gaat naar mutsjes die specifiek voor chemopatiƫnten gemaakt worden, maar een ander, ademend materiaal werkt net zo goed!

Ik wens je heel veel succes met de aankomende chemo's. Het kan pittig zijn, maar het is voor een goed doel! 

Laatst bewerkt: 13/05/2021 - 08:35

Bedankt voor je duidelijke antwoord. Mijn kapper raadde inderdaad de synthetisch pruik aan. Kan je zelf wassen en is na het drogen gelijk in model. Zal vragen of hun ook bamboomutsen verkopen. Het is nu de 11 dag een het haar valt nog niet uit.

Wacht maar af

Laatst bewerkt: 17/05/2021 - 08:41

Mijn haar is er nu een week af. Was blij dat het eraf ging omdat het haarverlies ook heel vervelend was.

Draag nu binnen mutsjes of niets. Morgen krijg ik visite en zet ik mijn haarwerk op.

Bij de mutsjes heb ik wel een sjaal om dat voelt minder "badmuts"

 

Laatst bewerkt: 12/05/2021 - 13:46

Ik heb juist sjaal om mijn mutsen om ze op te leuken! Ik heb namelijk alleen maar neutrale kleuren gekocht!

 

Laatst bewerkt: 13/05/2021 - 11:02

Mijn haar valt nu de laatste drie dagen best wel veel uit. Vooral de achterkant is al een heel stuk dunner. Vind het best moeilijk om te beslissen wanneer je nu naar de kapper moet om het heel kort te laten knippen. I.p. is mijn hoofd nog geheel bedekt met haar. Maar overal vind je haren en het kriebelt ook voortdurend in je kleren waaraan allemaal jaren op zit. Wanneer nam jij de beslissing om het eraf te laten halen? Groetjes jacqueline

 

 

Laatst bewerkt: 24/05/2021 - 09:32

Na een week nadat het begon uit 't vallen heb ik het laten afhalen. Maar ik werd gek van al die haren. Ik was er toen echt aan toe. Volgt je gevoel  wanneer jij er aan toe bent neem je de stap.

Na 2 dagen was ik het gewend. Maar het is natuurlijk best een dingetje .

 

Laatst bewerkt: 25/05/2021 - 11:39

Ik heb mutsjes en een synthetische pruik. Maar ik draag bijna alleen maar de mutsjes. Het zit veel prettiger. Ik was erg blij met mijn pruik toen ik deze kocht, maar nu ik kaal ben en hem moet dragen voelt het zo raar. Iedere keer als ik mezelf zie met die pruik voelt het niet als mezelf, terwijl ik niet een heel afwijkend model heb genomen dan mijn eigen haar was. Ben deze week naar mijn eigen kapper gegaan en die heeft de pruik uitgedund en zoveel mogelijk in mijn eigen model geknipt, dus het is wel beter geworden. Maar ik voel me nog steeds prettiger op straat met een mutsje dan met een pruik. Heb het idee dat iedereen ziet dat het een pruik is. 
 

Groetjes

Linette

Laatst bewerkt: 14/05/2021 - 07:01

Bij de  maastro in maastricht stond altijd een bak met mutsjes die je mee kon nemen .werdendoor vrijwilligers gemaakt.heb er 2 van meegenomen en nu dat ik ze niet meer gebruik breng ik ze gewassen terug.weet alleen iets of het door de corona nog gebeurt.zal bij de volgende controle eens rondkijken.

Laatst bewerkt: 16/05/2021 - 22:55

Mijn haar begint nu flink uit te vallen. Wanneer namen jullie de beslissing om naar de kapper te gaan? Het is nu drie dagen bezig en overal ligt best wel veel haren. Als je aan je haar trekt dan heb je een hele bos in je hand. Maar heb nog steeds hoop dat er nog gewoon een deel blijft zitten. Mijn hoofd is nu nog overal bedekt met haar. Echter als je douche dan komt er opeens heeeeel veel haar er vanaf. Vind het heel fijn dat er op mijn vorige vraag zo veel op beantwoord werdšŸ„°

 

Laatst bewerkt: 24/05/2021 - 09:39

Ik had krullen in mijn lange haren en ik had geen haren in mijn kleren of op de grond maar de haren die uitvielen, krulden door mijn andere haren! Gevolg 3a4 keer per dag grote klitten uit mijn haar halen, daar wordt je ook niet vrolijk van!

Toen mijn eerste mutsje binnen kwam, heb ik mijn vriend gevraagd het af te scheren,  de kappers waren dicht. (Corona)

Ik raad je aan om je haren samen met je partner(als je die hebt) kort/afscheren en het zeker niet alleen doen bij de kapper of zo. Het is toch echt wel een dingetje! 

Laatst bewerkt: 25/05/2021 - 12:33

Ik heb de kapper mijn haren de dag voor de eerste chemo helemaal kort laten knippen; ben blij dat ik dit heb laten doen. Het ging van best wel lang naar een hele korte coupe. Aankomende vrijdag heb ik mijn tweede chemo (dag 15) en mijn haar heb ik nog. Ben heel erg benieuwd wanneer ik kaal ben.

 

Laatst bewerkt: 04/08/2021 - 23:36

Nu mijn haren zijn na de eerste chemo, op dag 20 bijna geheel eraf. Ben naar de kapper gegaan met mijn dochter om het laatste paar haren eraf te halen. De pruik hadden ze al besteld, dus kom gelijk kiezen. Het is inderdaad de synt. Pruik geworden. Iedereen vind de pruik heel mooi staan. Maar heb toch liever de mutsjes op. 

Echter als ik de deur uitgaat, doe ik nu de eerste dagen toch de pruik op of ik moet effe snel naar de winkel, dan doe ik dat niet. Komende dagen wordt het warm en zonnig weer, even aankijken hoe dat gaat. Groetjes jacqueline

Laatst bewerkt: 31/05/2021 - 08:18

Jacqueline, 

Ik heb nu 6 weken geen chemo meer en mijn hele hoofd zit weer vol met donsharen! En ook mijn wimpers en wenkbrauwen komen weer terug.

Ik vertel je dit zodat je weet dat je haar weer terug gaat groeien! Ik wens je veel succes met je behandeling!

Groetjes Nadine

Laatst bewerkt: 11/06/2021 - 08:21

Bedankt voor je antwoord. Ik heb tnt nog chemo tot oktober, maar dan weet ik in ieder geval dat ik met kerst weer haren op mijn koppie heb. Ik heb in huis nu met de warmte vaak niets op. Als ik naar de supermarkt even niet dan doe ik een mutsje op met sjaal , echter als ik op visite ga dan gaat de pruik op. Als ik dan niets zeg dat het een pruik is, dan zien mensen het vak niets eens. Vind ik wel grappig. Nu a s donderdag de derde chemo, Wacht het weer af. 

Laatst bewerkt: 14/06/2021 - 08:52

Hoi, ik ben net zo oud als je vader, en ik heb groot respect voor jou hoe je dit allemaal opschrijft en ondergaat!!! Je bent een engel!!!!

Lieve groet, Dingolette

Laatst bewerkt: 03/08/2021 - 19:33

Hoi!

Ik zie dat dit een wat "ouder" blog is maar nog steeds even relevant (voor mij nu althans) haarwerk is gekozen.. ik heb een haarwerk met een mix van echt en synthetisch, mensen hier ervaring mee en ik kreeg daar te horen een duur pakket aan te moeten schaffen voor hoofdhuid verzorging als je eenmaal kaal bent? Ik schaf het liever niet aan, maar op internet is er weinig te vinden over of en hoe het nu echt nodig is die hoofdhuidverzorging. Vandaar hier de vraag, wat zijn de ervaringen?

Groet

Yessi

Laatst bewerkt: 23/02/2022 - 13:29