Coupe chemo

Coupe chemo👳🏼‍♀️

Toen ik vorig jaar juli de diagnose borstkanker kreeg, vroeg mijn jongste dochter direct: “En ga je dan ook je haar verliezen mama?” Maandenlang dachten we dat chemotherapie niet nodig zou zijn. Helaas bleek in januari 2022 dat wel het geval; er zaten 2 grotere uitzaaiingen in de okselklieren😔. 

Het zelf krijgen van borstkanker heeft mijn belevingswereld diepgaand veranderd. Plotseling heftige overgangsklachten. Leren leven met de onzekerheid van. De angst voor recidief. Het (tijdelijk) verliezen van mijn haar vind ik misschien raar genoeg nog het minst nare. Voor mij is de aanhoudende zenuwpijn vervelender. Vermoeidheid. Of de concentratieproblemen en stemmingswisselingen. Dat het me nu niet lukt om te werken. 

Ik weet dat dit voor iedereen anders is. Een lotgenootje vertelde me hoe verdrietig ze was dat ze haar haar verloor. Wat moeten vrouwen toch veel doorstaan in dit proces. 

Gisteren was het zover; twee weken na de 1e chemokuur ging mijn haar eraf. Het was al aan het uitvallen. Samen met mijn lieve kids en partner heeft onze top kapster Alrieke mijn haren eraf geschoren. Mijn oudste dochter maakte vier prachtige vlechtjes. Elk kind mocht vervolgens een vlechtje afknippen en bewaren. 

Daarna kwam het moment dat ik mezelf voor het eerst zag met gemillimeterd haar. Het voelt totaal anders en toch, ja ik zie er nog steeds uit als mezelf! Veel vrienden zien een gelijkenis met Sinéad O ‘Connor☺️. Hoe zal ik het ervaren als ik volledig kaal ben? Nieuwsgierig. 

Door zo samen hierbij stil te staan, geven we ruimte en vorm aan emoties die er mogen zijn. En er was ruimte voor een grapje: “Mama, je lijkt op een aapje”. Heerlijk! 😄 humor is zo helpend! Langzaam durfden ze dichterbij te komen en mijn hoofd aan te raken. 

Ik heb een prachtig haarwerk gekregen. Net als mutsjes liefdevol gehaakt en gebreid door vrienden. Super dankbaar!🙏❤️‍🩹🍀 

Mijn hart gaat uit naar alle mensen overal ter wereld getroffen door oorlog, die niet de juiste medische zorg krijgen die ze wel
nodig hebben.

Wil je meer lezen over haaruitval door chemotherapie? 
https://lnkd.in/dFTRg7wz

zonnige groet, Berit

11 reacties

Wat heb je dat weer mooi omschreven, Berit. Fijn dat je er zo positief in staat. Ik herken mezelf er ook in. Ook ik vind het haar verliezen niet het meest erge, maar wel de pijnen die je omschrijft. Als het bij mij zover is, zal ik het ook met een lach benaderen en het vastleggen zodat elke stap teruggekeken kan worden (op een dag) met een gevoel van trots, dat ik dit hele proces ‘ toch maar even gedaan heb’ .

Ik heb diep respect voor je. Blijf zoals je bent. :-) 

Liefs!

Laatst bewerkt: 26/03/2022 - 10:34

Goedemorgen Berit, het staat je mooi!  Ook ik heb 2 weken na mijn 1e chemo mijn haar laten millimeteren. Kort daarna lagen 's morgens de stoppels op m'n nachtkastje. Heb voor mutsjes gekozen. Ik heb er geen seconde moeite mee gehad dat mijn haar eraf ging. Wel had ik moeite met de chemo. Vond het heel rot dat ik dat mijn lichaam moest aandoen, ondanks dat de toediening (4x ac, 12x Paclitaxel) vlekkeloos verliep. Iedereen beleeft het proces op haar of zijn eigen manier, maar het voelt soms pittig en eenzaam. 

We zijn sterke vrouwen en mannen met z'n allen. 

Groetjes,     Leslie 

Laatst bewerkt: 26/03/2022 - 10:41

Dank je wel Leslie voor jouw warme reactie! 🍀🌞🙏 ja in dit proces komen we bij onze kracht uit hé…

Laatst bewerkt: 26/03/2022 - 10:43

Hoi Berit,

Wat een mooi ritueel, de vlechtjes eraf knippen en dat ieder het mag bewaren, dat ga ik onthouden! Ik vind je dapper, bij mij was het mijn grootste angst, haar verliezen. Door de coldcap en het type chemo, want soms doet een coldcap dan toch niets, heb ik maar 1/3 ongeveer van mijn haar verloren. Ik weet niet waarom ik die diepe angst heb kaal te worden. Maar ik heb zo'n bewondering voor vrouwen zoals jij die dat stoer tegemoet zien!

Ik wens je alle sterkte en moed voor de komende maanden met de chemo. Maar zo te lezen gaat je dat lukken! 

Veel liefs, Ingrid

Laatst bewerkt: 26/03/2022 - 11:11

Lief Ingrid! Ik ben best een Angsthaasje hoor, maar de afgelopen maanden heb ik steeds meer overwonnen🤗

dank je wel voor jouw meeleven! 

Laatst bewerkt: 26/03/2022 - 13:49

Ha Berit, 

T staat je goed......ik ben inmiddels helemaal kaal...maar de eerste donsjes komen nu door, tis nog niet mn echte haar zei de oncoloog. Hoe valt de AC bij jou? Misselijk? Moe? Moet je ook zelf spuiten om beenmerg te stimuleren? 

Wens je heel veel kracht maar ook zachtheid voor jezelf en laat je maar lekker verzorgen!

Laatst bewerkt: 27/03/2022 - 14:11

Hé Car, wat een intens proces hé. Ik ben zo blij dat we hier ervaringen kunnen delen. 
Dankzij antimisselijkheidsmedicatie (Dexamethason per infuus voor AC, Palonosetron en later Metoclopramide) ben ik nauwelijks misselijk geweest. De middelen hadden echter wel een heftige impact op mijn alertheid: ik viel gewoon in slaap na inname en sliep haast de klok rond. Alsof ik geen kracht en energie meer had. Ook zakte mijn eten niet goed meer en vertraagden mijn darmen. Helaas bleek ik daags na de 1e AC-kuur ook Corona te hebben. 


Al tijdens de toediening van de AC-kuur werd ik ongelooflijk duizelig; alles draaide om me heen, alsof ik viel. En daarbij een enorm gesuis in mijn oren. tevens was ik heel erg gevoelig voor prikkels van licht, geluid en temperatuur. Gelukkig is dat godzijdank sinds een paar dagen rustiger.
 

De 2e kuur is nu een week uitgesteld. Ik moet zeggen dat ik pas nu weer wat energie heb! Ben nog wel snel kortademig en moe bij enige inspanning. Maar hopelijk as vrijdag de 2e AC-kuur. 

ja, de dag na de 1e kuur heb ik mezelf een injectie met Pegfilgrastim toegediend om het beenmerg te stimuleren. 
Ben heel benieuwd hoe de vervolgkuren zullen verlopen. Hopelijk niet op opnieuw die vreselijke draaiduizeligheid en tinnitus. 
Fingers crossed 


Ik wens je alle goeds en liefs, Berit
 

Laatst bewerkt: 27/03/2022 - 22:53

Hallo dan stoere vrouw ,wat omschrijf je dit prachig en zo goed van je om er met de kids een mooi ritueel van te maken en er zo open mee om te gaan ,dat helpt ze zeker voor de verwerking wat er met hun mama is ,ik lees dat je het helemaal goed doet en ben trots op je ,erg he dat wat jou helpen moet lees chemo nare bijwerkingen heeft die het er niet makkelijker op maken ,dat word nog wel eens vergeten maar je ondergaat het en houd je moedig staande ,je behoort tot het leger kanjers ,sterkte voor je volgende kuur en dat de chemo maar flink zn werk doet ,en voor jou lief voor jezelf zijn ,alles wat kan mag maar helemaal niets moet ,luister naar je lichaam .

Lieve warme groet hes 😘🌻🍀

Laatst bewerkt: 29/03/2022 - 11:03

Zo intens ontroerend lieve Hes, jouw warme woorden. Je raakt me diep. ❤️ Heel erg lief. Het sterkt me. DANK

wat een prachtig mens ben je toch!

Laatst bewerkt: 29/03/2022 - 18:06