De ontdekking

Eind november 2014 voelde ik voor het eerst een bult onder mijn oksel. Uiteraard gegoogled, maar ik was snel gerustgesteld. In 99% van de gevallen gaat het om een reactie van het lichaam op bijv verkoudheid, een wondje. Alleen maar een teken dat het lichaam goed functioneert. Prima toch. Er stond dat als je er na 2-4 weken nog last van had, het verstandig was even naar de huisarts te gaan. Aldus na 2,5 week gedaan. De huisarts dacht een lipoom, maar stuurde me voor de zekerheid door voor een echo. De radioloog maakte de echo, constateerde opgezette klieren en dus geen lipoom en besloot ter plekke een punctie van de okselklieren te doen. Uitslag duurde 5 dagen. 5 dagen waarin ik met mijn gezinnetje in Londen zat, geprobeerd heb alles van mij af te zetten en te genieten, maar met een onderbuik gevoel die niets goeds aangaf. Bij terugkomst uit Londen direkt de huisarts gebeld. De mededeling kwam heel hard aan: er waren slechte cellen gevonden in de punctie. Het was de dag voor kerst. Een afspraak bij de mammapoli kon niet eerder dan na de kerst en dan zat er ook nog een weekend tussen. 5 hele lange dagen wachten, zenuwachtig zijn, de schijn ophouden naar familie en kinderen waarmee we 'gezellig' de kerst vierde. De dag na de kerst heb ik het toch mijn ouders verteld. Dat voelde als een opluchting. Toen we na het weekend naar de mammapoli gingen had ik nog een hoopvol gevoel. Ja, borstkanker, maar hopelijk kleine operatie, bestraling oid, en klaar. Ik had immers ook helemaal niets gevoeld in de borst. Dus dan kon het toch ook niets groots zijn?!

Eenmaal bij de mammapoli aangekomen, leek het wel theater. 3 stellen en wij. Het ene na het andere stel werd bij de chirurg naar binnen geroepen. En kwamen met een wit papiertje en een geel kaartje weer buiten. Op het gele kaartje stond de 'ronde' die je moest afleggen; mammografie, echo, evt, punctie, cycstelogie, en terug naar de chirurg. Bij elk onderdeel kwamen we weer dezelfde stellen tegen. De chirurg voelde aan mijn borsten: links voelde hij een klein tumortje, een kleine centimeter, wat achteraf een cycste bleek te zijn. Rechts voelde hij aan de zijkant van de borst een verharding. Beiden had ik zelf nog nooit gevoeld. Kon ook niet zei de chirurg. So far voor zelfonderzoek van de borsten wat ik dus echt regelmatig deed. Volgens de chirurg was het heel goed dat ik de bobbel onder mijn oksel had gevoeld. Eerder had ik er toch niet achtergekomen. Ongelooflijk. Niet v.w.b. mijn chirurg, dat is echt een prima man. Maar, ongelovelijk dat er zoveel wordt gezegd over zelf je borsten regelmatig onderzoeken en dat in mijn geval dus blijkt dat dit geen ene reet uitmaakt. Maar goed. We gingen door naar de mammografie, en daarna naar de echo alwaar twee puncties uit mijn rechterborst werden genomen waar de verharding - eerdere door de chirurg geconstateerd - zat. Daarna punctiemateriaal afgeleverd bij cystelogie en volgens terug naar de chirurg die de nu de uitslagen had verzameld van de mammografie, de echo, de punctie.

Van de diagnose sloeg ik stijl achterover. In een groot deel van mijn rechterborst zat kanker. De bobbel die ik voelde onder mijn oksel waren opgezette klieren en dus een uitzaaiing van de borstkanker. De chirurg gaf aan dat het geen goed scenario was, maar ook geen onmogelijke. De borstkanker was niet hormonaal. Hij dacht aan een triple negatieve tumor (oestrogeen receptor -, progesteron - en eiwit -), in ieder geval waren de eerste twee al duidelijk negatief. Van de derde moet nog uitslag komen.

Vervolg is nu een PET CT scan, bloedonderzoek + tumormarkers en een MRI om te bekijken of er andere uitzaaiingen zijn.

Daarna is het beleid: neo-adjuvante chemotherapie (6x om de 3 weken), opnieuw beoordelen, borstamputatie met okselklieren en tot slot bestraling.

Ik wordt er bijna zelf misselijk van als ik het zo opschrijf. Maar ga, wil en kan de moed niet verliezen. Ik heb twee prachtige kinderen en een man (en niet te vergeten mezelf ;-) om voor te vechten. Ik zal er komen, hoe dan ook. Positief wil zijn. Ook genieten van de dingen die er nu zijn. Die instelling wil ik voorop zetten. En natuurlijk zullen we ook regelmatig downs hebben, en zal er verdriet en angst zijn. Dat hoort er ook bij. Maar bovenal POSITIEF.

Volgende week krijgen we de uitslag van de onderzoek naar eventuele verdere uitzaaiingen. Ik vind het spannend.

So far for now.


Helenaatje

8 reacties

Jeetje dat is heftig. Wat een gedoe allemaal he je rondje ziekenhuis het rondje dat je je leven niet meer zal vergeten. Inderdaad helpt positief zijn en blijven hoe moeilijk dat soms ook is. Ik hoop voor jou dat er idd geen verdere uitzaaiingen zullen zijn. Omarm de chemo's is mijn tip neem op tijd je medicijnen tegen de misselijkheid. Ik weet niet of je je haar gaat verliezen ik had de TAC maar meet op tijd een pruik aan of bestel op tijd je mutsjes/doekjes mooihoofd.nl want als het gaat uitvallen gaat het met bossen tegelijk. Niet om je te ontmoedigen hoor. Ik spreek uit ervaring. Ben sinds 16 december 2014 klaar met mijn traject.
Angst en verdriet horen er helaas bij maar probeer daar een weg in te vinden samen met je gezin veel praten maar ook huilen lucht op. Supergoed dat je het meteen van je afschrijft dat gaat zeker helpen met de verwerking.
Sterkte voor nu en fingers crossed voor de uitslagen. Houd je taai. Mocht je vragen hebben stel ze gerust en toch de beste wensen voor het komende jaar.
Groet Barbra
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Beste Barbra, dank je wel voor je reactie. Dat leest heel fijn. Tips zijn altijd handig. Ik ben nog maar een 'groentje' :-)
Dank je wel voor deze hart onder de riem. Als ik vragen heb, zal ik zeker bij je terugkomen. Voor nu gebruik ik deze site inderdaad vooral om van alles van me af te schrijven. Je moet toch iets doen om dit te verwerken en ermee om te leren gaan. Goed om te horen dat jij sinds december klaar bent met het traject. Dat moet toch een echte opsteker zijn! Ik hoop rond diezelfde tijd dit jaar hetzelfde te kunnen zeggen! We will keep in touch!


Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
En in momenten van je downzijn,ga je naar je hart dat vol liefde zit en dat je weet waarom je dit doet en zegt:"Ik heb de Kracht om hier doorheen te gaan",..Je bent een moedige vrouw en er zit meer kracht in ons dan we beseffen,..en het is nogal wat zeg,wat je schrijft,..heel veel sterkte he,..Liefs Theresia
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo, Heftig jou verhaal, hoop dat alles goed gaat komen, ik ga maandag met de chemo beginnen 6x om de 3 weken, ik krijg de FEC behandeling, heb borstbesparende operatie gekregen in oktober 2014 en 21 bestralingen tot 15-12-2014.
Moed houden en ervoor gaan, dat is het enige wat ik denk op dit moment. Sterkte  en ik hoop je nog eens te horen.... Liefs Plien 54
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Beste Theresia en Plien, bedankt voor jullie bemoedigende woorden! En Plien, heel veel sterkte met de chemo. Dat moet toch ook spannend zijn, het niet precies weten wat er gaat gebeuren. Hou ons op de hoogte, we keep in touch!


Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
hallo.ik heb in 15jr.3x borstkanker gehad 2x borstbesparend 3x amputate de huid was na de bestraling verbrand geweest dus kon geen recontructie.gelukkig gaat nu alles goed.dus blijf positief.dat helpt al heel veel.sterkte al is het heel moeilijk.hoop dat het voor jou ook goed komt.blijf vertrouwen.  jamie210
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Wauw Jamie, wat heftig! Poeh! Blij voor je dat nu alles goed gaat, maar jij hebt echt wel alles meegemaakt zeg! Dank voor je tip, ja, ik zal vertrouwen blijven houden! liefs, Helenaatje!
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hoi Helnaatje,
Ik heb in November te horen gekregen dat ik borst kanker heb. Ja je beland inderdaad in een rollarcoaster Ik heb inmiddels een borstsparende operatie gehad. waarbij de schildwachtprocedure is uitgevoerd. gelukkig net voor oud en nieuw te horen gekregen.dat er geen uitzaaiingen zijn. Maar de tumor was een agressieve vorm waardoor ik toch chemo krijg wanneer ik hier mee kan starten hoor ik nog. 
Mijn voornemen is dan ook positief blijven vaak heb je hier mee de helft al gewonnen. Ook ik heb best moeite omdingen los te laten wil graag zelf de controle hebben.
groetjes Jolanda Foesene.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51