Uitslag Cyp2D6 enzym

De medicatie (anti-oestrogeen) die ik de komende tien jaar moet slikken wordt omgezet door het Cyp2D6 enzym. Het wordt omgezet in endoxifen. Dit moet voorkomen dat oestrogeen zich bindt aan de receptoren en de groei van kankercellen stimuleert. Een tijdje terug moest ik bloed prikken om na te gaan hoe dit enzym werkt bij mij. Vorige week werd ik gebeld door de oncoloog dat deze helaas vertraagd werkt bij mij. Hij stelde voor om de tamoxifen te verhogen van 20 naar 40 mg. Dus nu neem ik elke dag een dubbele dosis. Wat de consequenties daarvan zijn is niet echt bekend. Over een maand gaan we de endoxifen spiegel prikken en kijken of er genoeg in mijn bloed zit.  Dit is niet iets wat altijd wordt gedaan. Het is nog in onderzoeksvorm, omdat er nog niet veel over bekend is. 

Inmiddels ben ik alweer twee weken aan de anti-hormonen. Het zal nog wel even duren voordat de meeste bijwerkingen komen maar ik merk dat ik erg moe ben steeds, minder concentratie, soms neerslachtig ben en opvliegers heb. Het horen gonzen van bloed in mijn hoofd blijf ik hebben in de avond, maar waar dat vandaan komt blijft de vraag.  Mijn concentratie is een stuk minder. Als ik ga auto rijden moet ik mij echt focussen op het rijden en de mensen om mij heen. Het voelt soms heel chaotisch in mijn hoofd. Maar zo lang zijn de chemokuren ook nog niet geleden en dat heeft ook nog impact natuurlijk. Ik merk dat ik al veel te snel van alles wil doen maar de dagelijkse dingen en zorg voor mijn zoontje eigenlijk al veel energie kosten. Ik voel me soms ook een tikkende tijdbom, die zich afvraagt hoe lang de kanker zal wegblijven. Dat is een naar gevoel wat moeilijk te delen is met anderen. 

Al een aantal keer heb ik een gesprek gehad met de bedrijfsarts over het reïntegreren op het werk. We gaan nu een plan maken hoe dit aan te pakken en op te bouwen. Inmiddels weet ik wel een beetje hoe dat gaat want dat plan heb ik na de eerste keer kanker en na het overlijden van mijn partner toen ook gemaakt. Deze week geluncht met een aantal collega's, dat was wel heel fijn om ze weer te spreken. 

Voor de komende periode staat nog een gesprek met een oncologie verpleegkundige, de psycholoog, de diëtist, een dexa scan, twee keer bloedprikken en een uitslaggesprek met de oncoloog op de planning. In augustus een gesprek met de verpleegkundige specialist en dan in september de preventieve borstamputatie- operatie. Oncologische fysiotherapie doe ik nu elke week en dat is erg fijn om te doen.  

Vandaag heb ik alle gekregen kaarten weer eens bekeken en er een foto van gemaakt. Wat zijn het er veel en wat hebben we veel lieve mensen om ons heen. Ik wil iedereen nogmaals bedanken voor alle steun in welke vorm dan ook, berichtjes, kaartjes, telefoontjes, cadeautjes, bloemen etc.  We hebben daar veel steun aan gehad! 

2 reacties

Wow wat heftig weer. Dubbele dosis.. ik hoop dat de bijwerkingen uit zullrn blijven en of snel weggaan. Want het lijkt me erg naar.

We duimen dat de endoxifen spiegel strax wel oke is!

Het lijkt me raar om weer met werken te beginnen. Ik vond het een beetje verspeelde energie toen ik ziek was. Die energie heb je zelf nodig. Het scheelt volgens mij dat je werk hebt waar je hart ligt.

Geniet van elke dag en al het moois dat op je pad komt. 

Een leven zonder jou wil ik me niet voorstellen en dat kan ook helemaal niet. 

Liefs merel 

 

 

 

Laatst bewerkt: 21/06/2021 - 22:40