Gesprek internist- oncoloog over de chemokuren.

Vandaag hadden mijn moeder en ik een gesprek met de internist- oncoloog in het ziekenhuis. De oncoloog vertelde dat hij denkt dat het toch een tweede tumor is. Een nieuwe tumor dus en geen recidief. In het gesprek ervoor hoorden we van de verpleegkundig specialist dat het waarschijnlijk een recidief is. Het is dus een beetje verwarrend. Maar de oncoloog denkt een nieuwe tumor, omdat het zoveel veranderd is en nu hormoongevoelig is. Dus waarschijnlijk niet een triple negatieve tumor. Het is wel heel uitzonderlijk dat ik zo jong en vlak achter elkaar twee keer borstkanker krijg. Het is mogelijk dat ik toch een BCRA gen heb, die momenteel nog niet bekend is, en dus nog niet onderzocht kan worden. 

De chemokuren die ik ga krijgen na de bestralingen zijn om de kans te verkleinen dat microscopische uitzaaiingen veranderen in uitzaaiingen. Ik krijg eerst chemotherapie en daarna hormoontherapie. De eerste keer dat ik kanker had kreeg ik 4x  Adriamycine/Cyclofosfamide (AC)  en 12 x de Taxol chemokuur. Ik ga nu andere chemokuren krijgen namelijk Docetaxel en Cyclofosfamide. Dit gaat 1x per drie weken via het infuus, vier keer achter elkaar.  De ene heeft een inlooptijd van 60 minuten, de andere van 30 minuten. Tussendoor wordt er 30 minuten gespoeld met zout. Een dag voor en na de kuur en op de avond van de kuur moet ik 8 mg dexamethason nemen. Dit gaat ook nog in het infuus. Een half uur voor de kuur moet je bloedprikken om te kijken of de bloedwaarden goed zijn. 

Ook kreeg ik een lijst mee van bijwerkingen die kunnen optreden. Die zal ik hier maar niet allemaal gaan opnoemen, maar daar zie ik wel echt tegen op. Ik krijg nog een afspraak met de oncologie verpleegkundige volgende week om dit en de overige medicatie te bespreken.Mijn haar ga ik ook weer verliezen door de kuren. Een optie is om hoofdhuidkoeling te nemen tijdens de chemokuren. Hiermee kun je haaruitval proberen te voorkomen of te verminderen. Kaal zijn vond ik de vorige keer toch wel erg naar, je voelt je er nog zieker door. Hoofdhuidkoeling werkt niet bij iedereen en sommige stoppen er ook weer mee omdat ze het te koud vinden maar ik ga mij er in verdiepen of dat misschien een optie is. 

Nu eerst wachten op de uitnodiging voor het intake gesprek bij afdeling radiotherapie bij het UMCG voor de bestralingen. Ik ben benieuwd wanneer dit gaat starten. Dit zal ongeveer 4  weken duren en dan elke dag maar dat hoor ik nog. Daarna kan ik beginnen met de chemokuren en dan hormoontherapie. Over de hormoontherapie krijg ik nog een gesprek, dat weet ik nu nog niet hoe dat er uit gaat zien behalve dat ze tien jaar adviseren. 

 

 

 

 

 

 

2 reacties