Acht!

taart!

Vandaag is mijn achtste verjaardag. En nee ik ben niet in de war. Want zoals de meeste mensen hier op kanker.nl bestaat mijn leven uit twee delen. het leven voor de diagnose kanker, en het leven erna. En vandaag is het precies acht jaar geleden dat ik voor het eerste de diagnose blaaskanker kreeg.

Een mooi slot van dat achtste jaar was gisteren de cystoscopie: alles rustig in de blaas en pas over zes maanden weer terug.

En wat is er veel gebeurd in die acht jaar. Ik vat het even samen: Gestopt met roken, vier maal een TurBlaas, elf BCG-spoelingen, circa 30 cystoscopieen, een chronische prostaatontsteking, baan kwijt, huis kwijt, geen vaste woon- of verblijfplaats meer, ambassadeur van kanker.nl, zeven maal Alpe d'HuZes waarvan zesmaal als teamcaptain van een en soms zelfs twee teams van kanker.nl, vrijwilligerswerk voor Inspire2Live, gelukkig dankzij mijn zus nu weer een dak boven het hoofd, een diagnose uitgezaaide borstkanker bij mijn zus, gevolgd door nare botbreuken bij haar na valpartijen, weer betaald aan de slag als ZZP-er voor een Tweede Kamerlid, een Academisch Ziekenhuis en een patientenvereniging en nu natuurlijk de CoVid-19 en alle gevolgen daarvan voor het betaalde werk.

Maar zowel mijn zus als ik zijn er nog. En ik ben meer vastberaden dan ooit om ervoor te zorgen dat in de toekomst elke patient de beste behandeling krijgt gebaseerd op de beste diagnostiek. Mijlpalen daarbij waren in de achterliggende acht jaar, de aanpassing van de octrooiwet met betrekking tot de vrijstelling van apothekers om geneesmiddelen magistraal te bereiden,  de petitie over en voor excellente kankercentra (en tegen de IKEA-ziekenhuizen) en de initiatiefnota gesteund door een Kamermeerderheid over het breder toegankelijk maken van uitgebreide moleculaire diagnostiek (Whole Genome Sequencing).

Voor dat laatste staat nu het vervolg van die nota op de rol en dat biedt weer nieuwe kansen en mogelijkheden om die allerbeste zorg voor iedereen weer dichterbij te brengen.

De achterliggende acht jaar zijn omgevlogen. Acht jaar die ik niet gehad zou hebben zonder mijn fantastische oncoloog dr. Bochove van Gelre Ziekenhuizen en haar team van gespecialiseerde verpleegkundigen. Heel veel dank aan hen dus! Op naar de volgende acht jaar!

15 reacties

Gefeliciteerd met je achtste ververjaardag!! Bij jou voel ik me nog maar een beginner met vier jaar.

Maar het is een prettig gevoel, hoor. Sterkte .... H

Laatst bewerkt: 30/10/2020 - 14:58

Dankjewel! Nou, na vier jaar in deze achtbaan val je niet meer onder de beginners maar hoor je toch echt ook tot de gevorderden ;-) Hou vol!

Laatst bewerkt: 30/10/2020 - 20:47

Prachtig blog, Herman. Gefeliciteerd met die achtste verjaardag, maar ook met alles wat je daarna hebt gedaan en bereikt. Mijn respect is groot.

Liefs, Hanneke

Laatst bewerkt: 30/10/2020 - 16:27

Mooi zo doorgaan, Herman! Ik vind het heeeeel jammer dat je volgend jaar geen captain van het Kanker.nl team voor Alpe d'Huzes bent (als het volgend jaar wèl door kan gaan...), maar denk het wel te begrijpen...nou ja, we houden vast wel contact met elkaar. 

Respect voor al jouw bezigheden en nogmaals: mooi zo doorgaan! XXX

Laatst bewerkt: 30/10/2020 - 17:00

Dankjewel en tuurlijk houden we contact!

Wellicht kunnen we zelfs nog deze winter voor eenCovid-19-vrije winterBBQ gaan hier in het Wageningse! Houd moed!

Groet aan J en knuffel voor jou!

Herman

Laatst bewerkt: 30/10/2020 - 20:32

Jeetje Herman, wat heb je veel moeten meemaken en doorstaan! Gelukkig zijn er ook heel veel goede dingen gebeurd, zoals gisteren de uitslag van de cystoscopy. Ik proost dus op de volgende acht jaar!

Laatst bewerkt: 30/10/2020 - 17:11

Ach ja Rita, maar zo zit iedereen in z'n eigen achtbaan en maken we allemaal dingen mee die we liever niet hadden meegemaakt. Maar samen houden we elkaar onder andere  via kanker.nl op de been.

En uiteraard ben ik heel gelukkig dat ik er nog ben en ook die mooie en goede dingen mee kan maken en tegelijkertijd kan en mag proberen om verschil te maken.

Ik proost met je. Op het leven!

Herman

Laatst bewerkt: 30/10/2020 - 20:46

Hallo herman, 

Ben blij dat het goed met je gaat, en we gaan nog vele acht jaren vieren

Liefs pie195 

Laatst bewerkt: 01/11/2020 - 21:54

Hallo Herman, 

Gefeliciteerd nog. Ik vier mijn 6 de verjaardag heb gister cytoscopie copy gehad het zag er goed uit wilde je even laten weten omdat je in het begin zo goed geholpen hebt met je goede raad

Liefs

Pie 195 

Laatst bewerkt: 06/11/2020 - 10:11

Hi Herman, Pas op het eind van het jaar kom ik hier weer kijken. Dat is een goed teken toch. Fijn dat jij zo ver gevorderd bent. Wij waarderen het leven des te meer. 

Hartelijke groet, Dorothé

Laatst bewerkt: 30/12/2020 - 16:41