En de uitkomst is...

ad6

Het is alweer een flink aantal jaren geleden dat ik gevraagd werd om mee te werken aan een filmpje over besteding van Alpe d'HuZes-geld aan een onderzoek naar de relatie tussen voeding/leefstijl en de terugkeer van blaaskanker. Een onderzoek uitgevoerd door de onderzoekster Alina Vrieling van het Radboud in Nijmegen.

Natuurlijk betekent zo'n onderzoek dat je gedurende langere tijd een cohort patiënten moet gaan volgen om valide conclusies te kunnen trekken. Ik was dan ook het hele onderzoek alweer glad vergeten en druk bezig met andere zaken tot ik deze week een postje van het Radboud tegen kwam op LinkedIn. Het onderzoek is af en gepubliceerd!

Even heel kernachtig samengevat: Een gezondere leefstijl kan de kans op terugkeer van blaaskanker met maar liefst een kwart verkleinen.

Voor meer info ga je naar hier  of, als je de publicatie van het onderzoek in het American Journal for Clinical Nutrition wilt lezen hier , of de publicatie in het International Journal of Cancer hier

Altijd mooi om resultaten terug te zien van onderzoeken die gerealiseerd zijn met behulp van financiering vanuit Alpe d'HuZes.

Tijdens de Alpe d'HuZes-actieweek op de berg is er jaarlijks op de maandag een bijeenkomst in het kader van de Bas Mulder Award; een prijs voor jonge ambitieuze kankeronderzoekers. De Bas Mulder Award stelt hen in staat baanbrekend onderzoek te verrichten en nieuwe onderzoekslijnen uit te zetten. Ook wordt dan teruggeblikt op wat er met Alpe d'HuZes geld gerealiseerd is. In dat kader komt dit jaar  naar aller waarschijnlijkheid goede vriend en strijdmakker, emeritus hoogleraar radiologie, Jelle Barentsz vertellen over hoe zijn mede met Alpe d'HuZes-gelden gefinancierde 4M studie ‘Met prostaat MRI Meer Mans’ baanbrekend is geweest en de weg heeft gebaand voor een nog te starten onderzoek naar het nut van een bevolkingsonderzoek prostaatkanker en over een andere nieuwe ontwikkeling, de nano-MRI.

Allemaal zeer de moeite waard om bij te wonen of om zelf een steentje bij te dragen. En daarvoor hoef je niet eens zelf die berg op! Doneren kan ook en is zeer welkom. En als je dan doneert, waarom dan niet gelijk aan (een lid van) team kanker.nl?

Kanker.nl is immers ook mogelijk gemaakt mede dankzij financiering uit Alpe d'HuZes-gelden. Door een donatie te doen aan Alpe d'HuZes via (een lid van) Team kanker.nl, kun je als enthousiast gebruiker van kanker.nl ook wat terugdoen en zo bijdragen aan meer onderzoek met betere uitkomsten en een betere kwaliteit van leven voor lotgenoten en misschien uiteindelijk zelfs wel voor jezelf of anderen die na jou geconfronteerd worden met kanker.

Kanker.nl doet dit jaar mee met twee teams en doneren kun je doen  via de teampagina's of op de persoonlijke actiepagina van een van de teamleden.

De teampagina van team 1:  https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/KankernlTeam1 

De teampagina van team 2: https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/KankernlTeam2 

Mijn eigen persoonlijke actiepagina vinden jullie hier:  https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/hermanotten 

Elke euro is mij even dierbaar en welkom, aan wie je ook doneert, maar doe wel mee, voor je naasten, je lotgenoten en jezelf! En stuur mij mede namens jou die berg weer op!

Dank!

Herman