De eerste week..

De eerste week van de behandeling zit er op! Dit betekent dat ik 1 chemokuur heb gehad en 5 bestralingen. Vorige week woensdag was de start van de behandeling. Dit was meteen een lange dag met chemo en bestraling. Om 7.30 moesten we ons melden, ik kreeg een eigen kamertje, wat erg fijn was. Infuus werd aangelegd en het circus kon beginnen... 's Middags mocht ik met mijn nieuwe vriend, de infuuspaal, door het ziekenhuis wandelen naar de afdeling radiotherapie voor de bestraling. Daarna nog een bezoekje gebracht aan de gynaecoloog omdat er een rioollucht uit mij kwam.... Er werd een kweekje afgenomen en het vermoeden was dat er sprake was van een bacterie. Dit was inderdaad zo en vrijdag kon ik starten met het spuiten van antibiotica. Gelukkig hielp dit en ben ik van de stank af! :)
Om 18.30 mocht ik woensdag naar huis, het was een lange dag maar ik voelde me op wat vermoeidheid na, prima. Ook de dagen met alleen bestraling gaan tot nu toe prima. Ik ben alleen erg moe als ik weer thuis ben. Vanmiddag heb ik eens goed de bijsluiter doorgelezen van de pillen die ik moet slikken tegen de misselijkheid door de bestraling, een bijwerking daarvan die vaak voorkomt is slaperigheid... Ik ga morgen maar eens proberen of ik met minder pillen toe kan, dit mocht ik namelijk naar eigen inzicht afbouwen als ik geen last zou krijgen van misselijkheid. Nou morgen staat er weer een lange dag met chemo op het programma, hopelijk blijf ik me zo goed voelen als ik me nu voel!

7 reacties

De kop is eraf. Houd vol vertrouw op je eigen kunnen en zorg goed voor jezelf. 
Maamdag mijn 4e chemo en eerste brachie therapie (inwendige bestraling). 
We kunnen het!😊
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Ben benieuwd naar de inwendige bestraling, laat je weten hoe het is gegaan? En hoe voel jij je verder? 
We kunnen het inderdaad! 💪
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Ik heb voorlichting gehad en gesprek met de narcotiseur. Maandag chemo en dinsdag 1e inwendige!!!!
ik laat het weten!!!! Houd vol. 
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Succes!! Ik deed aftellen naar het einde toe! Ook heel veel sterkte met de inwendige! Ik heb het als alles behalve prettig ervaren :(
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

Lieve Leontien,

Heel fijn jouw ervaringen te mogen lezen. Ik ben zelf indirect betrokken bij- en met dit vreselijke ziekte. Op 20 september 2018 kreeg ik het bericht van mijn jongste zus(38) in Suriname dat er kanker bij haar geconstateerd is... jonge moeder van 3 kids en is momenteel midden id strijd van baarmoederhalskanker. Ze heeft afgelopen donderdag haar 4e chemo behandeling vh 1e traject achter de rug maar is heel erg verzwakt door alle bijwerkingen. Hevige diarree en overgeven. Ik woon zelf in NL.en op grote afstand is het wel heel moeilijk om de volledige ondersteuning te geven. Ze heeft ook erg veel last van vieze afscheiding met een rioollucht welke jij ook omschreef.Heb jij enig advies of tip voor mij misschien hierover? Ik wil haar graag helpen met wat spulletjes zoals maandverband(XXL ivm veel vochtverlies), stevige ondergoed en misschien antibiotica als dat mag of mogelijk is...Een klein pakketje met benodigdheden). In Suriname is de medische zorg zeer beneden pijl wegens het slechte economisch beleid. Dus een beetje zorgwekkend. Ik zou graag wat tips kunnen gebruiken ter ondersteuning van mijn zusje die het momenteel heel erg zwaar heeft. Vandaag krijgt ze een gesprek met de arts over de 2e behandelplan voor bestralingen e.d. We wachten met spanning af. 

Alvast bedankt en de hartelijke groeten!!!

Laatst bewerkt: 17/12/2018 - 12:57

Lieve Orchideetje,

Fijn dat ik je een beetje kan helpen door mijn ervaringen te delen. Wat vervelend dat jouw zus zo ver weg woont en de medische  zorg beneden pijl is!
Ik ben voor die rioollucht, nadat er was vastgesteld dat er een infectie bij de tumor zat, bij een wondverpleegkundige geweest. Zij heeft mij vloeibare antibiotica gegeven die ik d.m.v. een plastic spuit vaginaal naar binnen moest spuiten. Daarnaast zoveel mogelijk katoenen ondergoed dragen (volgens mij) en inderdaad maandverband gebruiken en absoluut geen tampons. Ook kreeg ik een soort geur-vreters die ik in mijn ondergoed kon leggen. Mocht je bekend zijn met katten; het leek op het spul wat je boven in de kattenbak doet om de geur van de kattenbak te neutraliseren. De antibiotica sloeg gelukkig snel aan, want ik vond die geur echt heel vervelend! Misschien zou je hier eens met een wondverpleegkundige over kunnen spreken en vragen wat er mogelijk is? Ik weet dat er bij de kanker.nl infolijn ook een wondverpleegkundige actief is. 
Wat betreft de diaree moest ik eerst immodium slikken maar dit hielp onvoldoende. Daarna kreeg ik questran, zakjes met poeder die ik op moest lossen in water. Dit hielp bij mij erg goed tegen de diarree. 

Weten jullie inmiddels al of je zus ook bestralingen moet ondergaan?
Ik wens jullie heel veel kracht en sterkte!

Liefs, Leontien
 

Laatst bewerkt: 21/12/2018 - 09:35

Beste Leontien,

Hopelijk als goed met jou.

Fijn jouw reactie mogen te lezen. Met mijn zusje gaat het niet helemaal best... Ze is erg verzwakt na haar eerste 2 chemobehandelingen, gestart vanaf 22 november 2018. Toen is zij wekelijks behandeld en op 13 december was haar 4e behandeling. Ze had heel veel last van braken en een temperatuurverhoging van 38.4. Ze is inmiddels van 70 kg naar 50 kg afgevallen. Ze werd  daardoor opnieuw opgenomen en de laatste 2 behandelingen heeft zij toen gehad tijdens haar opname. Ze krabbelde na een aantal dagen ietsje bovenop en kort vóór de feestdagen was er een kleine break en mocht ze weer naar huis. Haar 2e traject start morgen(nog 23 behandelingen in totaal en elke dag 3 min.bestraling plus de Chemo en aan het eind 3 keer een inwendige bestraling).. Erg spannend en wat zorgelijk omdat wij als familie niet weten hoe zij dit zal doorstaan. Zij is verzwakt en flink afgevallen. Zoals ik jouw ervaring gelezen heb kan deze 2e fase zeer pijnlijk zijn, vooral het inwendige gedeelte van de bestralingen. Dat kan ik mij best wel voorstellen. Hoe kan zij zich hierop voorbereiden? Ook betreft de mogelijke pijn?...Ze is nu erg gespannen en ik en de familie zeker ook. Maar ja, we moeten ons samen er door heen slaan, positief blijven en bidden dat het gauw achter de rug is.  Morgen 8 januari moet zij alvast bloed prikken en woensdag 9 januari in de ochtend start haar vervolg behandeling(2e traject). Totaal 27 behandelingen. Elke dag bestraling en 1 dag in de week chemo. De eerste 4 chemo heeft zij gelukkig al overleefd. Wat betreft het vervelende vocht vloeiend met nare lucht, heeft ze ook nogsteeds erg last van. Hopelijk dat het met antibiotica behandeld zal worden tijdens dit vervolg traject. We hopen op het beste en dat ze genoeg en de juiste begeleiding zal krijgen. 

Wat helemaal en ons het meest zorgen baart is dat zij niet meer geopereerd kon worden omdat de tumor al ruim 10 cm groot was tijdens de diagnose. Wij hopen op z'n minst dat haar overlevingskansen  wat groter wordt na de gehele behandeling. 

Sorry voor de lange tekst hoor... Mocht er byzonderheden zijn of vragen zal ik opnieuw reageren. Nu maar flink duimen. 

Lieve groet,

Orchideetje 😊

Laatst bewerkt: 07/01/2019 - 22:24