Tekst: redactie kanker.nl, januari 2021

“Ik heb in 2000 gehoord dat ik bijnierschorskanker heb. Het duurde lang voor ik de juiste diagnose kreeg. Deze kanker is heel zeldzaam en helaas ook erg agressief. Ik ben geopereerd, de tumor is eruit gehaald en daarna is het lange tijd goed gegaan.

In 2017 kreeg ik last van buikpijn. Er zat een tumor in mijn middenrif van dezelfde cellen als de oorspronkelijke kanker. Ik moest weer geopereerd worden. Dit keer was het een grote operatie. De helft van mijn middenrif is verwijderd en er is een soort matje ingelegd.

Operatie uitgesteld

Helaas heb ik nu weer klachten. Er is een gat in die mat ontstaan waar mijn maag doorheen zakt. Ik zou er in oktober aan geopereerd worden, maar 4 dagen voor de operatie kreeg ik te horen dat het niet doorging.

COPD

Door de vorige operatie is mijn longcapaciteit afgenomen. Omdat ik ook COPD heb willen ze mij nu in het ziekenhuis niet zien. Ik moet namelijk echt geen corona krijgen. En dus wacht ik liever nog even tot het veiliger is. Ach, ik maak me niet zo druk om het uitstellen van die operatie. Ik heb tegen de arts gezegd: laat mij maar rustig thuis wachten, doet u uw werk maar. 

Rijinstructeur

En dat betekent dat ik thuis zit. Ik kan nu helaas niet werken. Ik ben rijinstructeur voor mensen die Vrachtauto rijbewijs C willen halen. Aanstaande vrachtwagenchauffeurs dus. Dat was ik vroeger zelf ook. Ik reed door heel Europa. Maar toen ik ziek werd, heb ik me laten omscholen tot rijinstructeur. En ik geef nascholing aan beroepschauffeurs. Ik kan niet wachten tot ik weer aan het werk kan.

We doen erg voorzichtig

Mijn vrouw werkt in de zorg. Daar zijn we wel bezorgd over. We doen erg voorzichtig en beperken onze contacten. De kleinkinderen heb ik bijvoorbeeld al heel lang niet gezien.

Ik heb er al 20 jaar bij gekregen, dus ik klaag niet

Optimist

Aan de pijn merk ik dat het niet goed gaat. Ik neem nu meer morfinepreparaten dan een tijdje terug. En door die heftige pijnstillers mag ik helaas niet auto rijden. Maar ik klaag niet, ik ben een optimist. Ik heb er al 20 jaar bij gekregen. Ik kan wel chagrijnig gaan doen, maar dan ben ik die tijd kwijt. Ik kan er maar beter het beste van maken.

Ik hoop dat ik zo snel mogelijk gevaccineerd word. Omdat ik COPD heb en zestigplusser ben, denk ik dat ik snel aan de beurt ben. Ik zou het fijn vinden om voor de operatie gevaccineerd te zijn. Dan voel ik me veiliger in het ziekenhuis. Hopelijk zit ik bij een van de eerste groepen.”

Kom in contact met Marc via zijn profiel op kanker.nl.

Tijdens het afronden van dit interview kreeg Marc van het ziekenhuis te horen dat zijn operatie binnenkort is ingepland. Marc: “Ik merkte dat de spanning er meteen uit kwam en heb wel even een traantje weggepinkt. Dit doet emotioneel toch veel met je.”