Thymuskanker

Tmc over deze informatie

Thymuskanker is kanker van de thymus. De thymus is een orgaan in de borstkas en speelt een belangrijke rol in het afweersysteem. Een ander woord voor thymus is zwezerik.

Thymuskanker ontstaat meestal in de buitenste laag cellen van de thymus. Dit zijn de epitheelcellen.

Soms ontstaat thymuskanker in de cellen die hormonen aanmaken en afgeven in het bloed. Dit zijn de neuro-endocriene cellen.

Zeldzame ziekte

Thymuskanker is een zeldzame vorm van kanker. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 60 mensen de diagnose. Mannen iets vaker dan vrouwen.

Goedaardige tumor

In de thymus kan ook een goedaardige tumor ontstaat. Dit heet thymushyperplasie en wordt vaak bij toeval ontdekt. Deze informatie gaat niet over deze goedaardige vorm, maar gaat verder over thymuskanker.

Soorten thymuskanker

Er zijn 3 soorten thymuskanker:

Thymoom

De meest voorkomende soort thymuskanker is een thymoom. Deze tumoren zijn een combinatie van verschillende soorten cellen in de thymus (epitheelcellen en lymfocyten). Ongeveer 90% van de thymuskankers zijn thymomen.

Thymomen groeien meestal langzaam en zaaien bijna nooit uit naar andere delen van het lichaam. Soms groeit een thymoom sneller en zaait deze uit naar de longen of de longvliezen.

Bij een thymoom wordt ook het subtype bepaald. Hierover kunt u meer lezen bij stadium-indeling.

Thymuscarcinoom

Een andere vorm van thymuskanker is thymuscarcinoom. Deze soort ontstaat uit epitheelcellen. Minder dan 10% van de thymuskankers zijn thymuscarcinomen.

Thymuscarcinoom groeit meestal sneller dan een thymoom. Als de diagnose wordt gesteld, is er vaak al sprake van uitzaaiingen. Een thymuscarcinoom is ook moeilijker te behandelen dan een thymoom.

Thymuscarcinoïd

Thymuscarcinoïd is een zeldzame soort thymuskanker die langzaam groeit. Deze soort ontstaat uit neuro-endocriene cellen. Neuro-endocriene tumoren ontstaan meestal in het spijsverteringskanaal en de longen, maar heel soms dus ook in de thymus.

Risicofactoren

Op dit moment zijn geen risicofactoren bekend voor het ontstaan van thymuskanker.

Ziekten verwant aan thymuskanker

Ongeveer 30% van de mensen met thymoom heeft ook myasthenia gravis.
 
Soms hebben mensen met een thymoom 1 van de volgende hematologische aandoeningen:

  • auto-immuun hemolytische anemie (anaplasie): mensen met deze aandoening maken niet genoeg rode bloedcellen aan of breken deze te snel af. Hierdoor kan het bloed onvoldoende zuurstof binden en vervoeren.
  • hypogammaglobulinemie: mensen met deze aandoening maken geen of te weinig antistoffen aan tegen bacteriën en virussen (gammaglobulinen). Hierdoor hebben zij een grotere kans op infecties.

Thymus

De thymus is een orgaan in de borstkas. De thymus ligt vlak achter het borstbeen en vlak bij het hart.

De thymus is vooral actief bij kinderen, tot de pubertijd. Daarna verschrompelt de thymus langzaam en wordt de klier vervangen door vetweefsel. De grootte van de thymus bij volwassenen verschilt per persoon.

Opbouw thymus

De thymus bestaat uit 2 helften, die kwabben heten. Elke kwab is weer verdeeld in kleinere kwabben. Deze hebben een buitenlaag en een binnenlaag.

De thymus is opgebouwd uit 3 soorten cellen:

  • epitheelcellen. Deze cellen vormen de buitenste laag cellen van de thymus. Ze geven de thymus vorm en structuur.
  • lymfocyten. Dit zijn witte bloedcellen die onderdeel zijn van het afweersysteem.
  • stromacellen: cellen van het steunweefsel

Functie thymus

De thymus heeft een belangrijke rol in ons afweersysteem. In de thymus rijpen cellen uit het beenmerg uit tot een speciaal soort witte bloedcellen. Deze heten T-lymfocyten. Ze helpen het immuunsysteem om het lichaam te beschermen tegen bacteriën, virussen en schimmels.

De thymus maakt ook zogenaamde geheugencellen van het afweersysteem aan. Als iemand ziek is geworden van een bacterie of virus, maakt het lichaam afweerstoffen aan om te genezen. Als de ziekteverwekker later een keer in het lichaam terugkomt, zorgen de geheugencellen uit de thymus ervoor dat het lichaam snel weer de goede afweerstoffen kan aanmaken. Zo wordt degene niet nog een keer ziek van dezelfde bacterie of virus.