Bestraling van een talgkliercarcinoom bij je ooglid
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonBij een talgkliercarcinoom op je ooglid kun je bestraling krijgen na een operatie. Of als de tumor niet geopereerd kan worden. Bij uitgezaaid talgkliercarcinoom kun je bestraling krijgen om de ziekte te remmen. Of tegen klachten.
Lees op deze pagina over:
- Wat is bestraling?
- Bestraling na een operatie
- Bestraling in plaats van een operatie
- Bestraling bij uitgezaaid talgkliercarcinoom
- Klachten na bestraling
Wat is bestraling?
Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Het doel: kankercellen kapotmaken en gezonde cellen zoveel mogelijk heel laten. De radiotherapeut bestraalt alleen de plek waar de tumor of uitzaaiingen zitten. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie.
Bestraling komt uit een bestralingstoestel. De straling gaat van buitenaf door je huid heen. De radiotherapeut bepaalt hoeveel straling je krijgt en de plek waar je wordt bestraald.
Bestraling na een operatie
Soms krijg je bestraling na de operatie om achtergebleven kankercellen te doden. Dat maakt de kans kleiner dat de kanker terugkomt. Doel van bestraling is genezing.
Bestraling in plaats van een operatie
Soms krijg je bestraling in plaats van een operatie. Als je tumor te groot is om te opereren. Of op een plek zit die niet geopereerd kan worden. Doel van bestraling is genezing.
De kans op genezing bij alleen bestraling is wel iets kleiner dan bij een operatie. De arts kan niet controleren of de tumor helemaal weg is na bestraling. Blijven er toch nog kankercellen achter? Dan kan de tumor terugkomen na de behandeling.
Bestraling bij uitgezaaid talgkliercarcinoom
Is het talgkliercarcinoom uitgezaaid naar andere delen van je lichaam? Dan kunnen die plekken bestraald worden. De behandeling heeft dan als doel de ziekte te remmen en je klachten te verminderen. Je kunt dan niet meer beter worden. Dit heet een palliatieve behandeling.
Klachten na bestraling van een talgkliercarcinoom bij je ooglid
Bestraling bij je ooglid kan gevolgen hebben op de lange termijn. Bijvoorbeeld:
- een droog oog
- schade aan je netvlies
Droog oog door bestraling
Door bestraling van je ooglid kun je een droog oog krijgen. Daar kun je veel last van hebben. Je hebt bijvoorbeeld de hele tijd een branderig gevoel, jeuk of een tranend oog.
Soms gaan de klachten over, soms hou je ze. Je hebt dan altijd oogdruppels en zalf voor je oog nodig.
Schade aan je netvlies door bestraling
Bij bestraling van je ooglid kan er straling op je netvlies zijn gekomen. Straling kan je netvlies beschadigen. Je kunt hierdoor problemen krijgen met zien. Het is voor de behandeling moeilijk te voorspellen of je netvlies beschadigt. En hoe erg.
Een laserbehandeling kan soms helpen. Dit gebeurt met een laserapparaat. Uit dit apparaat komt een superdunne, felle, heldere lichtstraal. Dit werkt als een soort operatiemesje. Via een microscoop kan de arts deze lichtstraal heel precies op 1 plek richten. Zo kan de arts daar het beschadigde weefsel wegsnijden.
Soms kun je injecties in je oog krijgen met medicijnen. Sommige mensen hebben maar een paar injecties nodig. Anderen krijgen elke maand zo’n prik. Die medicijnen zorgen ervoor dat je oog niet verder achteruitgaat.