Hoe combineer ik werk en mantelzorg?

Opslaan

Het kan lastig zijn om werk en mantelzorg te combineren. Daarom is het goed om samen met je leidinggevende te bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Bijvoorbeeld:

  • minder werken
  • op andere uren werken
  • meer thuiswerken
  • zorgverlof opnemen
  • eerder met pensioen gaan
  • sabbatical nemen

Zorgverlof

Er zijn verschillende verlofregelingen waar mantelzorgers een beroep op kunnen doen, zoals:

  • calamiteitenverlof
  • kortdurend verlof 
  • langdurend zorgverlof

Je kunt zorgverlof opnemen als je partner, kind, vriend, broer of zus ziek is.

Lees meer over zorgverlof op de website van de Rijksoverheid.

Afspraken maken met je werkgever

Je kunt je leidinggevende vragen om met je mee te denken om onnodig ziekteverzuim door overbelasting te voorkomen. Mogelijk kan ook iemand van HR of personeelszaken met je meedenken, of bijvoorbeeld de bedrijfsarts of bedrijfsmaatschappelijk werker.

Vaak zal er wel begrip zijn voor het feit dat je tijdelijk minder kunt werken en meer (ongepland) verlof nodig zult hebben. Is je werkgever niet begripvol, neem dan contact op met een organisatie die je hier advies over kan geven, zoals MantelzorgNL.

Tip

Bespreek met je werkgever of je afspraken kunt maken over je werk. Het kan vaak al helpen als je op andere tijden of andere plaatsen kunt werken. Of als je tijdens je werk mag bellen met degene die je verzorgt of met zorgverleners. Probeer afspraken te maken waarbij jouw belangen en die van je werkgever meewegen.

Collega's informeren

Ook belangrijk: bespreek je situatie regelmatig met je werkgever en je collega’s. Maak daar duidelijke afspraken over. Bijvoorbeeld: je geeft wekelijks een kleine update, daarna ben je gewoon weer collega. Zo begrijpt iedereen je situatie beter, maar hoef je niet steeds over de ziekte van je naaste te praten.

Vragen over mantelzorg

Heb je vragen over mantelzorg of de combinatie van werk en mantelzorg? Dan kun je de Mantelzorglijn van MantelzorgNL bellen.

Jevkunt ook (gratis) bellen, mailen of chatten met de kanker.nl Infolijn. Om je gevoelens en zorgen te delen, of voor advies. 

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2016

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Brouwer-Dudok de Wit, A.C. (klinisch psycholoog), Nies, E. de (ervaringsdeskundige), MantelzorgNL, Van Zaalen, R. (ervaringsdeskundige), Drs. Vermeer, J. (psycholoog), Zaalen, R. van (ervaringsdeskundige)