Andere behandeling door wetenschappelijk DNA-onderzoek

Opslaan

Mensen met een gevorderde of uitgezaaide vorm van kanker hebben soms geen baat meer bij de standaardbehandeling. In dat geval kan misschien een medicijn helpen dat nog in ontwikkeling is, of dat eigenlijk bedoeld is voor een andere kankersoort.

Om dit te bepalen, kan de arts uitgebreider onderzoek naar het DNA van de kankercellen laten doen. Dit DNA-onderzoek kan uitwijzen of er afwijkingen in het DNA zitten waarvoor een behandeling in studieverband mogelijk is.

Er kunnen bijvoorbeeld afwijkingen zijn die ook bij andere kankersoorten voorkomen en waar een behandeling voor bestaat. Als dat zo is, kan misschien een medicijn van een andere kankersoort werken.

Meedoen met een wetenschappelijk onderzoek

Dit uitgebreide DNA-onderzoek gebeurt in een wetenschappelijke studie. In dit onderzoek kun je een medicijn krijgen dat eigenlijk voor een andere kankersoort bedoeld is.

Dit wetenschappelijk onderzoek gebeurt bijvoorbeeld in de DRUP-studie. Bijna de helft van de Nederlandse ziekenhuizen doet hieraan mee. De arts kan voorstellen dat je hieraan meedoet als er geen standaardbehandelingen meer voorhanden zijn. Je kunt ook zelf vragen om een verwijzing naar één van de deelnemende ziekenhuizen.

Het wetenschappelijk DNA-onderzoek kan op verschillende manieren plaatsvinden. Het kan met specifieke genen (een genpanel) of door het hele DNA te onderzoeken. Dit heet whole genome sequencing.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2019

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Meer over DNA-onderzoek bij mensen met kanker