Zoekresultaten Trials (20 resultaten)
-
ATAPEMBRO (Baarmoederkanker, Dikkedarmkanker, Dunnedarmkanker, Maagkanker)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker, microsatelliet instabiele baarmoederkanker, dunnedarmkanker en maagkanker. Onderzocht wordt of het toevoegen van een nieuw middel aan de behandeling met immunotherapie effectief is in het tegenhouden van de ziekte. * Toelichting microsatelliet instabiele (MSI) tumor: Normaal gesproken worden fouten in het DNA gerepareerd. Bij kanker kan er iets mis zijn met de reparatiemechanismen van het DNA. Als dit bij de tumor aan de hand is, wordt het een microsatelliet instabiele tumor (MSI) genoemd.
-
CIP - studie (Kanker tijdens de zwangerschap, Meerdere kankersoorten)
Onderzoek naar kanker tijdens de zwangerschap. Onderzocht wordt hoe vaak kanker tijdens de zwangerschap voorkomt en welke gevolgen dit heeft voor moeder en kind. Het onderzoek bestaat uit meerdere onderdelen. Momenteel kunnen patiënten deelnemen aan de afzonderlijke onderdelen 1.1A (registratiestudie), deel 1.2 (psychologische vragenlijsten) en deel 2 (opvolging van het kind). De inclusies voor de overige onderdelen zijn in Nederland afgerond.
-
COMPRAYA - studie (Adolescenten en jongvolwassenen met kanker)
Onderzoek naar de (lange-termijn) medische en psychosociale gevolgen van kanker bij patiënten in de jongvolwassen leeftijd (18-39 jaar). Het doel is het verbeteren van de levensverwachting en kwaliteit van leven van jongvolwassenen met kanker.
-
DRUG Access Protocol (alle solide tumoren)
Onderzoek om nieuwe anti-kankermedicijnen beter beschikbaar te maken en gegevens te verzamelen over de werkzaamheid en veiligheid van gerichte anti-kankermedicijnen die nog niet in aanmerking komen voor vergoeding.
-
DRUP-studie (Onderzoek voor meerdere groepen kankerpatiënten)
Onderzoek voor patiënten met vergevorderde of uitgezaaide kanker voor wie geen standaardbehandeling meer beschikbaar is. Onderzocht wordt of voor deze patiënten doelgerichte therapie - bedoeld voor andere kankersoorten, maar wel met dezelfde kankercelkenmerken - effectief is.
-
Nieuw IMGN151 studie (Baarmoederkanker, Eierstokkanker)
Fase I dosis escalatie en dosis expansie studie om de veiligheid, tolerabiliteit, farmacokinetiek en preliminaire tumoractiviteit van IMGN151 bij patiënten met recidief eierstokkanker en baarmoederkanker en baarmoederhalskanker te onderzoeken. Deze studie is bevat geen patiënteninformatie over dit onderzoek.
-
LAX - studie (Meerdere kankersoorten)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met een pijnlijke polyneuropathie als gevolg van chemotherapie. Onderzocht wordt of pijnstilling door lacosamide net zo goed is als duloxetine.
-
MINIMALIST - studie (wekedelentumoren)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met een verdenking op een atypische lipomateuze tumor, ook goed-gedifferentieerd liposarcoom genoemd. Dit is een laaggradige vorm van het wekedelen sarcoom, die lokaal wel agressief is maar die vrijwel nooit uitzaait. Patiënten hebben een zeer goede prognose. Wanneer er bij een patiënt een verdenking is op een atypische lipomateuze tumor, wordt er een MRI scan gemaakt. Omdat op een MRI scan een atypische lipomateuze tumor erg kan lijken op een lipoom (vetbult), wordt er vaak ook een biopt genomen. Dit biopt kan belastend en pijnlijk zijn voor patiënten. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een minder invasieve methode, waarbij we een computer leren om meer informatie uit een MRI-scan te halen. Dit wordt ook wel radiomics genoemd. Momenteel bestaat de standaard behandeling uit een operatie om de tumor te verwijderen. Atypische lipomateuze tumoren zijn vaak lastig weg te halen, waardoor operaties vaak groot en ingrijpend zijn. Patiënte kunnen mogelijk complicaties of nadelige effecten van de operatie ondervinden. Ook blijkt dat agressiever behandelen niet leidt tot een betere prognose. Omdat we patiënten met een atypische lipomateuze tumor dus mogelijk overbehandelen, willen we met de Minimalist studie onderzoeken of we kunnen kiezen voor een afwachtend beleid en geen operatie. Dit wordt ook wel active surveillance genoemd. Hierbij wordt de tumor niet verwijderd en volgen er regelmatige controles en MRI-scans. Informatievideo voor patiënten
-
MK-3475-158 - studie (Meerdere vaste tumoren met biomarker MSI-H)
Onderzoek naar een nieuwe behandeling met het medicijn pembrolizumab voor patiënten met een gevorderde en/of uitgezaaide vaste tumor (met de biomarker MSI-H), TMB-H en/of MSS*) die niet meer te opereren of te genezen is. *Toelichting: Biomarker: Een biomarker is een stof die in het bloed of andere vloeistoffen of weefsels in het lichaam wordt aangetroffen waarmee het verloop van een ziekte of het effect van behandeling kan worden gemeten. Een voorbeeld van een biomarker is de hoeveelheid vet in het bloed die het risico op hartziekten kan voorspellen. Biomarker MSI-H, TMB-H en MSS (immuun indicatoren) zijn een voorspeller van het verloop van kanker.
-
MK2870-005 studie (Baarmoederslijmvlieskanker)
Patiënten met baarmoederslijmvlieskanker krijgen in deze studie het onderzoeksmiddel MK2870 of één van de twee standaard chemotherapieën. Patiënten zijn al eerder behandeld met chemotherapie en immunotherapie. Er wordt bekeken of het nieuwe middel de behandeling verbetert en of patiënten langer leven. Ook wordt onderzocht of patiënten een betere kwaliteit van leven ervaren.