BOOG 2022-04 NABOR - studie (Borstkanker)

  • Open sinds 01-03-2023

Het risico op terugkeer van borstkanker en de persoonlijke behoeften verschillen voor iedere patiënt. Toch is de nacontrole volgens de huidige richtlijn voor iedereen hetzelfde en verschilt de nazorg per ziekenhuis. Het NABOR-project (NA BORstkanker) onderzoekt of de nazorg en nacontrole voor patiënten met borstkanker meer op maat aangeboden kan worden.

Doel onderzoek

Deze studie onderzoekt een nieuwe manier (zorg-op-maat) van de nacontrole en nazorg voor patiënten met borstkanker. Bij de nacontrole wordt gekeken naar eventuele terugkeer van kanker in de borst of oksel. Bij nazorg wordt er gekeken of er lichamelijke of psychosociale klachten zijn, waarvoor zorg nodig is.

Er wordt bekeken of de zorg-op-maat bij de nazorg en nacontrole leidt tot meer tevredenheid, betere kwaliteit van leven en minder angst voor terugkeer van kanker. Ook wordt bekeken of er iets verandert in het zorggebruik en daarbij ook in de zorgkosten, bijvoorbeeld doordat patiënten vaker of minder vaak naar het ziekenhuis of naar de huisarts gaan.

Met de uitkomsten van dit onderzoek is het meer bekend welke zorg het beste is en zou de richtlijn voor de zorg kunnen worden aangepast, zodat alle toekomstige patiënten de beste zorg kunnen krijgen.

Wordt er geloot?

Nee. Bij dit onderzoek speelt loting geen rol.

Voorwaarden

De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:

  • Vrouwen met borstkanker die de behandeling hebben afgerond.
  • Patiënten hebben geen uitzaaiingen.
  • Patiënten zijn 40 jaar of ouder.

Behandeling

Wat houdt deelname aan deze studie in
Patiënten krijgen geen andere zorg dan andere borstkankerpatiënten die in hetzelfde ziekenhuis worden behandeld. Patiënten vullen na de behandeling voor borstkanker een aantal vragenlijsten in en geven toestemming voor het verzamelen van een aantal gegevens uit hun medisch dossier.

Afhankelijk wanneer een patiënt deelneemt aan deze studie ontvangt deze of nog de standaard nacontrole en nazorg of meer zorg-op-maat.
Indien het ziekenhuis is overgestapt naar meer zorg-op-maat, dan zal de nacontrole en nazorg worden afgestemd op de specifieke situatie en behoeften van iedere patiënt afzonderlijk. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een model om de persoonlijke kans op terugkeer van ziekte te voorspellen. Verder zijn er keuzehulpen voor patiënten, waarmee de arts en patiënt samen kunnen kiezen hoe ze de nacontrole en nazorg verder inrichten. Ook huisartsen zijn algemeen geïnformeerd over deze nieuwe manier van werken.

De eerste vragenlijst wordt vanaf een jaar na de behandeling ingevuld. Daarna ontvangt de patiënt na 6, 12, 18 en 24 maanden weer een vragenlijst. Er zijn 3 lange en 2 korte vragenlijsten.

De vragenlijst wordt thuis ingevuld, op de eigen computer, telefoon of tablet. Indien nodig, mag een familielid of een andere bekende helpen. Als het online invullen niet mogelijk is, omdat de patiënt bijvoorbeeld geen computer of geen internet heeft, dan kan een papieren vragenlijst aangevraagd worden.

De vragen gaan over de volgende onderwerpen:

  • Ervaringen met nacontrole en nazorg na borstkanker.
  • Lichamelijke en psychische gezondheid, eventuele problemen die de patiënt dagelijks ervaart.
  • Hoe vaak de patiënt naar een dokter of andere zorgverlener is geweest.

Een klein deel van de patiënten wordt gevraagd 9 vragenlijsten gedurende 4 jaar in te vullen. Dit geldt voor de eerste 50 patiënten die standaard nacontrole en nazorg ontvangen en de eerste 50 patiënten die zorg-op-maat ontvangen.

Deelname wordt gestopt als

  • De patiënt de vijf of negen vragenlijsten heeft ingevuld.
  • De looptijd van het onderzoek (2 jaar) is verstreken.
  • De patiënt zelf besluit te stoppen.
  • De onderzoeker, de Raad van Bestuur of de overheid besluit om het onderzoek te stoppen.

Bijwerkingen

Niet van toepassing.

Extra belasting voor patiënt

Het invullen van de vragenlijsten – 5 vragenlijsten in 2 jaar of 9 vragenlijsten in 4 jaar.

Deelnemende ziekenhuizen

Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.

  • Albert Schweitzer Ziekenhuis
  • Alrijne Ziekenhuis
  • Gelre Ziekenhuizen
  • Jeroen Bosch Ziekenhuis
  • Noordwest Ziekenhuisgroep
  • Rijnstate
  • ZGT
  • Ziekenhuis Bernhoven

Onderzoeksgegevens

Wetenschappelijke titel

Effectiveness of persoNalized care After treatment for non-metastasized Breast cancer based On risk of Recurrence, personal needs and risk on (late) health effects: the NABOR study.

Website

Ga naar studie website

Kankersoort

  • borstkanker

Fase trial

anders

Maximaal aantal patiënten

1040

Initiatiefnemers

Integraal Kanker Centrum Nederland (IKNL)

Coördinatoren

Mw. Drs. A. Klaassen – Integraal Kankercentrum Nederland

Goedkeuring

  • Deze studie is niet-WMO plichtig bevonden door een erkende METC.

Meer informatie

Nederlandse titel:
De NABOR-studie doet onderzoek naar nacontrole en nazorg bij borstkankerpatiënten. NABOR is de afkorting van ‘NA BORstkanker’. Bij de nacontrole wordt gekeken naar eventuele terugkeer van kanker in de borst of oksel. Bij nazorg wordt er gekeken of er lichamelijke of psycho-sociale klachten zijn, waarvoor zorg nodig is.

Extra informatie
Kijk op Zorgevaluatie Nederland - NABOR en BOOG voor nog meer informatie over dit onderzoek. 

NB. Alleen patiënten die in de deelnemende ziekenhuizen behandeld zijn en in follow-up gaan, komen voor de NABOR-studie in aanmerking. 

Datum laatste controle

28-03-2024

Aanmelden voor deze trial

Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.

Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.