Prostaatkanker en dieet (Prostaatkanker)

  • Open sinds 01-06-2018

Onderzoek naar de invloed van een aangepast eetpatroon op de kwaliteit van leven van prostaatkankerpatiënten. In deze studie worden de effecten vergeleken van een ‘standaard’ dieet volgens de Schijf van Vijf, met een speciaal ontwikkeld prostaatkankerdieet.

Doel onderzoek

De diagnose prostaatkanker kan een enorme impact hebben op het leven van mannen en hun partners/familie. Ieder gaat hier op zijn eigen manier mee om. Naast het kiezen van een behandeling, gaan mannen vaak ook zelf op zoek naar manieren om om te gaan met de diagnose prostaatkanker. Wat kunnen ze nu eigenlijk zelf doen? Hierbij kan worden gedacht aan het veranderen van de leefstijl door bijvoorbeeld meer te gaan bewegen en anders en gezonder te gaan eten.

In dit onderzoek willen de onderzoekers nagaan:

  • of het aanpassen van het eetpatroon van invloed is op de kwaliteit van leven van patiënten.
  • of het aanpassen van het eetpatroon invloed heeft op de voedingswaardes gemeten in het bloed van deelnemers.

In samenwerking met de ‘Stichting Voeding Leeft’, onderzoekers van het Erasmus MC en ‘Platform Patiënt en Voeding’ is een voedingspatroon voor prostaatkankerpatiënten ontwikkeld.

Wordt er geloot?

Ja. Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in verschillende groepen. Alle groepen worden met elkaar vergeleken. Patiënten weten vooraf niet in welke groep ze terechtkomen.

Voorwaarden

De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:

  • Patiënten met prostaatkanker.
  • Patiënten zijn (recent) behandeld voor prostaatkanker en worden gevolgd door actieve surveillance*.
  • Patiënten zijn 18 jaar of ouder.
  • Patiënten kunnen Nederlands verstaan, begrijpen en lezen.

*Toelichting: actieve surveillance betekent dat de PSA-waarde met enige regelmaat gecontroleerd wordt en dat de patiënt eens in de zoveel tijd een MRI-scan krijgt of dat er een hapje weefsel uit de tumor (prostaatbiopt) wordt gehaald om na te gaan hoe het met de kanker gaat.

Behandeling

Deelname aan dit onderzoek houdt het volgende in:

  • De patiënt past zijn eetgewoonten aan voor tenminste 3 maanden.
  • De patiënt vult de toegestuurde vragenlijsten in.
  • De patiënt doet mee aan de 3 geplande bijeenkomsten.
  • Er wordt 3 keer bloedafgenomen via een ader (venapunctie) tijdens de bijeenkomsten. 

Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in 3 groepen. Deze groepen worden met elkaar vergeleken.

Groep 1. de controlegroep
De deelnemers in de controlegroep worden verwezen naar de richtlijnen van het Voedingscentrum – eten volgens de Schijf van Vijf. Tijdens de 3 bijeenkomsten wordt er bloed afgenomen.

Groep 2: de dieetgroep
De deelnemers in de dieetgroep krijgen het prostaatkankerdieet aangeboden. Zij ontvangen recepten waarmee ze avondmaaltijden kunnen bereiden, enkele receptsuggesties voor het ontbijt en de lunch en coaching voor het aanpassen van hun leefstijl. De producten die nodig zijn voor het bereiden van de recepten kopen de deelnemers zelf in de supermarkt/op de markt/ bij de toko, etc. Wij vragen de deelnemers in deze groep 4 avondmaaltijden per week te bereiden aan de hand van de uitgedeelde recepten. Deelnemers worden uitgenodigd om in een periode van 3 maanden, 3 keer samen te komen. Tijdens deze bijeenkomsten wordt bloed afgenomen.

Groep 3: De VERS+-groep
De deelnemers in de VERS+-groep krijgen het prostaatkankerdieet aangeboden, recepten waarmee ze avondmaaltijden kunnen bereiden, enkele receptsuggesties voor het ontbijt en de lunch en coaching voor het aanpassen van hun leefstijl. De versproducten (zoals aardappelen, groenten, fruit en kruiden) die nodig zijn voor het bereiden van de recepten ontvangen de deelnemers in een geleverde box van VERS+. Voor de overige ingrediënten ontvangt de deelnemer van VERS+ een boodschappenlijstje. De leverancier van de box, VERS+, vraagt een vergoeding van €30,- per week (voor 4 avondmaaltijden voor 2 personen) voor de thuis te leveren box met versproducten. Met de producten uit de box en de bijgeleverde recepten vragen de onderzoekers deelnemers om 4 avondmaaltijden per week te bereiden.
Deelnemers worden uitgenodigd om in een periode van 3 maanden, 3 keer samen te komen. Tijdens deze bijeenkomsten wordt bloed afgenomen.

De behandeling wordt gestopt als

  • De behandelend arts vindt dat de nadelige gevolgen van bijwerkingen voor de patiënt groter zijn dan de mogelijke voordelen.
  • De patiënt zelf besluit te stoppen.

Bijwerkingen

Het aanpassen van het eetpatroon brengt geen extra risico’s met zich mee. Het veranderen van het eetpatroon kan wat moeite kosten.
Bij de deelnemers wordt bloed afgenomen via een ader. Dit brengt een kleine kans op een infectie met zich mee. Door het schoonmaken van de arm en het gebruik van schone, steriele producten wordt dit risico echter zoveel mogelijk beperkt.

Extra belasting voor patiënt

  • De patiënt krijgt waarschijnlijk anders te eten dan gewend. Dit kost tijd, inspanning en toewijding.
  • De patiënt is extra tijd kwijt door het bijwonen van 3 bijeenkomsten en het invullen van vragenlijsten.
  • Er wordt tijdens de bijeenkomsten bloed afgenomen via een ader. Dit kan ongemak met zich mee brengen.

Deelnemende ziekenhuizen

Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.

  • Erasmus MC

Onderzoeksgegevens

Wetenschappelijke titel

Prostate cancer and diet – a randomized controlled trial on the effect of a dietary intervention on the quality of life of men and serum nutrient levels in their blood.

Kankersoort

  • prostaatkanker

Fase trial

anders

Maximaal aantal patiënten

225

Initiatiefnemers

Erasmus MC, in samenwerking met Platform Patiënt en Voeding, Life Growth en tuindersorganisatie VERS+.

Coördinatoren

Dr. Lionne Venderbos, Erasmus MC

Goedkeuring

Dit onderzoek is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie, de Medisch Ethische Toetsingscommissie Erasmus MC. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO en rijksoverheid/mensenonderzoek

Vermelding in Trialregister: 

Meer informatie

Nederlandse titel
Prostaatkanker en dieet - een gerandomiseerde, gecontroleerde studie naar het effect van een dieet interventie op de kwaliteit van leven van mannen en de serumwaarden van nutriënten in hun bloed.

Datum laatste controle

06-02-2024

Aanmelden voor deze trial

Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.

Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.