Hoe werkt het immuunsysteem?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Je immuunsysteem is heel belangrijk, ook bij het voorkomen dat er een tumor in het lichaam ontstaat. Lees op deze pagina over hoe het immuunsysteem werkt. 

Het immuunsysteem beschermt je tegen infecties, door ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën op te ruimen. Ook zorgt het immuunsysteem ervoor dat je immuuncellen niet je eigen lichaamscellen aanvallen.

Gebeurt dit wel, dan noemt men dat een auto-immuunziekte. Voorbeelden van een auto-immuunziekte zijn reuma of colitis ulcerosa (chronische darmontsteking).  

Het immuunsysteem kan ook kankercellen herkennen, doden en opruimen. Maar dat gaat soms niet goed. Dan kun je kanker krijgen.

Soorten immuuncellen

Witte bloedcellen zijn belangrijk voor onze afweer. Je hebt verschillende soorten witte bloedcellen, die met elkaar samenwerken.

Bij de behandeling van kanker zijn 2 soorten witte bloedcellen belangrijk: T-cellen en dendritische cellen. Dendritische cellen kunnen T-cellen actief maken. Een ander woord voor T-cellen is T-lymfocyten.

Wat doen T-cellen bij kanker?

De T-cellen proberen de kankercellen in je lichaam op te ruimen. Ze herkennen de kankercellen met hun ‘voelspriet’, de T-celreceptor.

De voelspriet op de T-cel controleert of cellen er anders uitzien dan normaal. Als de voelspriet een kankercel herkent, maakt de T-cel stoffen aan om de kankercel te doden. Ook maakt de T-cel cytokines. Cytokines zorgen ervoor dat alle immuuncellen extra actief worden. Andere immuuncellen kunnen ook cytokines maken.

Kankercellen kunnen het immuunsysteem tegenwerken

Kankercellen kunnen je afweersysteem misleiden of remmen. Dan kunnen de immuuncellen de kankercellen niet doden. Zo kan een tumor ontstaan.

Hoe werken kankercellen het immuunsysteem tegen?

  • Kankercellen zorgen ervoor dat ze zoveel mogelijk op gewone cellen lijken. Dan herkent je immuunsysteem ze niet en worden ze niet gedood.
  • Kankercellen kunnen de T-cellen remmen. Dan ruimen de T-cellen de kankercellen niet op. Bepaalde checkpointremmers halen deze remmende werking weg. Daarna kunnen de kankercellen alsnog worden opgeruimd.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Francine de Wilde

Verpleegkundig specialist interne oncologie, Erasmus MC

illustratie-verpleegkundige-man

Henk Mallo

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2023