Klachten na kanker: blijf er niet mee lopen
Praten kan het begin zijn van verbetering
Steeds meer mensen leven langer met of na kanker. Dat is goed nieuws. Maar heel veel mensen hebben tijdens of na de behandeling klachten. Veel voorkomende klachten gaan over emoties, bijvoorbeeld angst, somberheid of onzekerheid, vermoeidheid, problemen in de relatie met de partner, lichamelijke klachten of belemmeringen op het werk. Kanker doet meer met je dan je denkt.
Huisarts, specialist, verpleegkundige
Er is ook meer hulp dan je denkt. Heb je klachten? Blijf er niet mee lopen. Praten over klachten kan het begin zijn van verbetering. Met je familie of vrienden bijvoorbeeld.
Maar je kan ook praten met een professional zoals je huisarts, specialist of gespecialiseerd verpleegkundige. Zij zijn je eerste aanspreekpunt.
Doorverwijzen
Heb je klachten en behoefte aan hulp bij je herstel? De (huis)arts kan je als het nodig is verwijzen naar een zorgverlener met kennis over jouw klachten. Informeer bij je zorgverzekeraar of de kosten worden vergoed.
Via Vind hulp bij kanker kun je op zoek naar aanvullende gespecialiseerde hulp bij jou in de buurt.
Bijvoorbeeld:
- (oncologisch) diëtist
- (oncologisch) fysiotherapeut
- maatschappelijk werker
- psycholoog of psychiater
- psycho-oncologisch centrum
Meer hulp en informatie
Van alle mensen die in een jaar kanker krijgen, werken er ongeveer 45.000. Hoe ga je om met kanker op het werk? Op kanker.nl/werk en bij de NFK vind je meer informatie over kanker op het werk.
Binnen de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties werken kankerpatiëntenorganisaties samen. Zij komen op voor de belangen van (ex)patiënten en hun naasten. Via de NFK zijn alle aangesloten kankerpatiëntenorganisaties te vinden.
Je kunt ook terecht bij een inloophuis. Zij bieden informatie, lotgenotencontact en een luisterend oor.
Op kanker.nl kan je verschillende gesprekgroepen vinden waar je vragen kunt stellen aan lotgenoten of je ervaringen kan delen. Er zijn gesprekgroepen over soorten kanker, over verschillende gevolgen en over het omgaan met kanker. Ook kun je online jouw vraag stellen aan verschillende artsen en andere professionals.
Daarnaast vertellen (ex-)patiënten en naasten op kanker.nl hun verhaal in meer dan 1000 blogs.