Op Wereldkankerdag staan we stil bij de impact van kanker

2 februari 2024

Verder leven met kanker

Op 4 februari is het Wereldkankerdag. Op deze dag is er wereldwijd aandacht voor de impact die de ziekte heeft. Dit jaar staan we stil bij “Verder leven met kanker”. Want of je nu zelf patiënt bent of iemand om wie je geeft: de gevolgen van kanker op je leven zijn niet te onderschatten. Uit een recent onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) blijkt dat bijna 9 op 10 (ex-)kankerpatiënten zelfs 10 jaar na diagnose nog klachten ervaart. Daarom openen zorgorganisaties op en rond Wereldkankerdag hun deuren, om te laten zien wat zij voor mensen met kanker en hun naasten kunnen betekenen.  

Verder leven met kanker 

In totaal leven er ruim 900.000 mensen met kanker in Nederland (cijfers IKNL). Een groot deel hiervan heeft aanhoudende klachten. Uit de Doneer Je Ervaring-peiling van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) blijkt namelijk dat 85% van de respondenten nog steeds gevolgen ervaart van hun ziekte, zelfs langer dan 10 jaar na diagnose. Het gaat om een of meerdere lichamelijke en/of psychische klachten als gevolg van hun ziekte of behandeling.  

Het meest genoemd worden vermoeidheid, verminderde lichamelijke conditie, neuropathie, geheugen- of concentratieproblemen en seksuele problemen. Bovendien heeft één op de vijf respondenten last van somberheid of depressieve gevoelens. De meeste mensen hebben meerdere klachten tegelijkertijd. Alle respondenten met klachten ervaren hiervan – in meerdere of mindere mate  – last in het dagelijks leven, zoals bij het huishouden, in sociale relaties, in werk of vrije tijd. 

Wereldkankerdag-activiteiten 

Op en rond Wereldkankerdag worden speciale workshops, open dagen, bijeenkomsten en andere activiteiten georganiseerd door organisaties in het hele land. Van een lezing over een behandelmethode tot een bijeenkomst met lotgenoten, en van een online workshop tot wandelcoaching. Op deze manier kan iedereen die te maken heeft met kanker op een laagdrempelige manier kennismaken met de beschikbare zorg en begeleiding. In de nieuwe nationale activiteitenagenda op kanker.nl staat een overzicht van alle activiteiten.