Kankerzorg voor Oekraïense vluchtelingen

8 maart 2022

Bijgewerkt op 27 september 2023

oekraiense vlag

Alle ziekenhuizen in Nederland openen de deuren om Oekraïense vluchtelingen medische zorg te leveren. Dat geldt ook voor mensen uit Oekraïne met kanker. Zij kunnen in Nederland hun behandeling voortzetten. Uiteraard in overleg met een arts.

De Oekraïense patiënt moet zich dan met zijn/haar paspoort melden bij een huisarts. Het helpt als de Oekraïense kankerpatiënten zich zo veel mogelijk door een Nederlands sprekende persoon laten assisteren en begeleiden, omdat er onvoldoende tolken aanwezig zijn. De huisarts geeft dan een doorverwijzing naar het ziekenhuis.

Als Oekraïense kankerpatiënten beschikken over hun medische dossier is het handig om dat mee te nemen. Ook dan adviseren we om zelf iemand mee te nemen die kan vertalen naar het Nederlands.

KWF biedt financiële steun

KWF, die ook de financier van dit informatieplatform is, heeft een grote financiële bijdrage gedaan aan Oekraïense kankerpatiënten die door de oorlog in medische nood komen. Alle internationale kankerorganisaties samen hebben vorige week een solidariteitsfonds opgericht waarin KWF € 100.000 heeft gedoneerd om mensen die gevlucht zijn uit het oorlogsgebied van medische zorg in Europa te kunnen voorzien.

Lees meer: www.kwf.nl/nieuws/financiele-steun-voor-kankerpatienten-in-oekraine 

Meer informatie

Kanker.nl geeft alleen informatie. De voorlichters van de infolijn kunnen niet bemiddelen tussen patiënten en zorgverleners.

Handige websites waar informatie ook in het Oekraïens en Russisch gegeven wordt: