Cijfers over kanker eenvoudig weergegeven

20 januari 2021
 

Vanaf vandaag staan de cijfers over het voorkomen en de overleving van meer dan 70 kankersoorten in eenvoudige figuren. Deze figuren zijn in gebruikerstesten getoetst op begrijpelijkheid. Hiermee kunnen patiënten en naasten cijfers bekijken uit de Nederlandse Kankerregistratie, de landelijke registratie waarin gegevens van mensen met kanker worden vastgelegd. Voor vragen over hun individuele situatie kunnen patiënten hun behandelend arts raadplegen.

De overzichten worden gegenereerd op basis van cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR), beheerd door IKNL. Dankzij een technische koppeling met de NKR kunnen deze overzichten eenvoudig worden geüpdate.

Leeftijd en geslacht

Je vindt op kanker.nl per kankersoort hoeveel mensen jaarlijks de diagnose krijgen, de man-vrouwverdeling en de leeftijdsverdeling. Zo is te zien dat schildklierkanker vaker bij vrouwen voorkomt dan bij mannen. En bij dikke darmkanker is te zien dat deze ziekte vooral voorkomt bij mensen ouder dan 60 jaar.

Man-vrouwverdeling

Dikkedarmkanker

Overlevingscijfers

Ook laten we zien in eenvoudige figuren hoeveel patiënten vijf of tien jaar na de diagnose nog in leven zijn. Daarin laten we ook zien hoe de overlevingskansen zijn per stadium vijf jaar na de diagnose.

Overlevingscijfers
 

Vragenlijst voor onderzoek

Samen met IKNL en Tilburg University doen we op kanker.nl onderzoek over hoe de nieuwe figuren begrepen worden. Deze vragenlijst is beschikbaar voor bezoekers op de pagina’s met de cijfers bij de meest voorkomende kankersoorten. Met de uitkomsten van dit onderzoek verbeteren wij onze informatie weer verder.

Overzichtspagina

Alle cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie die kanker.nl toont vindt u via deze overzichtspagina:

kanker.nl/cijfers-over-kanker