Behandeling als de tumor onbekend blijft

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij de meeste mensen met primaire tumor onbekend is er geen vermoeden waar de uitzaaiingen vandaan komen. En dus waar de oorspronkelijke tumor zit.

Het is dan lastig om te bepalen wat een geschikte behandeling is. Ook kan de arts niet aangeven wat het effect van de behandeling gaat zijn.

Enkele uitzaaiing: operatie of bestraling

Is er sprake van 1 uitzaaiing? Dan kan de arts een behandeling voorstellen met bestraling of een operatie van de uitzaaiing.

Operatie

Voor de operatie is het belangrijk dat je in goede conditie bent. Een operatie kan helpen als de uitzaaiing in de lymfeklieren zit.

Bestraling

Zit er een uitzaaiing in een bot, dan kan bestraling een optie zijn. Lees verder over de behandeling van uitzaaiingen in de botten. Of bekijk de uitgebreide informatie over bestraling.

Meer uitzaaiingen: bestraling, chemotherapie of palliatieve zorg

Zijn er meerdere uitzaaiingen gevonden? Dan zijn er een paar opties.

De plek van de uitzaaiingen kan soms iets zeggen over welke behandeling mogelijk is. Bij uitzaaiingen in de botten wordt vaak voor bestraling gekozen.

Bij uitzaaiingen in de lever zal de arts chemotherapie voorstellen. En soms ook bij uitzaaiingen in het longvlies. Lees meer over de behandeling van uitzaaiingen in de lever.

Bestraling

Ook bij meer dan 1 uitzaaiingen in de botten, kan bestraling helpen.

Chemotherapie

Chemotherapie is een zware behandeling. Daarom is het belangrijk dat je een goede conditie hebt. Als het mogelijk is, krijg je de behandeling met chemotherapie in studieverband. De arts zal vragen of je wilt meedoen aan een wetenschappelijk onderzoek.

Als dat niet mogelijk is, zal de arts chemotherapie voorstellen voor de soort kanker die het waarschijnlijk is. Als de arts hier heel weinig aanwijzingen voor heeft, kan hij of zij ook algemene chemotherapie geven.

Bekijk de uitgebreide informatie over chemotherapie.

Palliatieve zorg

Bij een minder goede conditie doet chemotherapie vaak meer kwaad dan goed. De arts zal dan palliatieve zorg voorstellen. Palliatieve zorg heeft als doel om je leven draaglijker en comfortabeler te maken. Lees verder over palliatieve zorg.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Leo Schouten

Dr. Leo Schouten

Epidemioloog, Maastricht UMC+

LinkedIn

logo missie tumor onbekend

Missie Tumor Onbekend

Patiëntenorganisatie

Website

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

illustratie-arts-vrouw

Prof. dr. Iris Nagtegaal

Patholoog, Radboudumc

Foto Caroline Loef

Dr. ing. Caroline Loef

Postdoc onderzoeker tumor onbekend, IKNL

LinkedIn

Foto Yes van de Wouw

Dr. Yes van de Wouw

Internist-oncoloog, VieCuri Medisch Centrum

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2020