Kijkonderzoek van de blaas bij nierbekkenkanker

Opslaan

Naast een CT-scan of MRI-scan van de urinewegen, krijg je ook altijd een kijkonderzoek van de blaas. Dit onderzoek gebeurt om te kijken of er ook kanker in de blaas zit.

Wat is een cystoscopie?
Een cystoscopie is een kijkonderzoek. De arts bekijkt hiermee of er afwijkingen zitten in de urineleiders of de binnenkant van de blaas.

Hoe gaat dit onderzoek?
De arts gebruikt een flexibele slang waaraan een kleine camera zit met een lens. Dit is een cystoscoop. De arts schuift de cystoscoop via de plasbuis tot in de blaas. Tijdens het inbrengen bekijkt de arts ook de binnenkant van de plasbuis. Het onderzoek is niet pijnlijk, maar de meeste mensen vinden het onprettig.

Om de plasbuis glad en minder gevoelig te maken, spuit de arts eerst een gel in de plasbuis. In deze gel zit een verdovend middel. Via de cystoscoop wordt de blaas gevuld met steriel vocht zodat de uroloog de blaas goed kan bekijken. Je kunt daardoor het gevoel hebben dat je moet plassen. 

Met het onderzoek kan de arts zien waar eventuele afwijkingen zitten. Vaak neemt hij of zij tijdens een cystoscopie (opnieuw) urine af. Een patholoog onderzoekt de urine op afwijkende cellen.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: september 2020

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Kees Hendricksen, uroloog, Antoni van Leeuwenhoek, Dr. Niels Graafland, uroloog, Antoni van Leeuwenhoek