Operatie bij nierbekkenkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Heeft de tumor zich nog niet tot buiten het nierbekken en de urineleider verspreid? Dan bestaat de behandeling uit een operatie.

Meestal moet de uroloog de nier, het nierbekken, de urineleider en een stukje van de blaas verwijderen. Soms is een operatie mogelijk waarbij de nier behouden blijft. Dit kan een laserbehandeling via URS zijn of een operatie waarbij de arts alleen het laatste deel van de urineleider verwijdert.

Vaak krijg je na de operatie nog een blaasspoeling met chemotherapie. Dit maakt de kans kleiner dat de tumor terugkomt. Lees hoe een blaasspoeling gaat.

Als genezing niet meer mogelijk is, is soms een operatie mogelijk om klachten verminderen. Dit heet een palliatieve behandeling.

Lees op deze pagina verder over:

Operatie waarbij de nier behouden blijft

Bij een laserbehandeling hoeft de arts de nier niet te verwijderen. Deze behandeling is alleen mogelijk bij 1 kleine, langzaam groeiende, oppervlakkige tumor. Met oppervlakkig wordt bedoeld dat de tumor niet dieper is gegroeid dan de slijmvlieslaag van het nierbekken. Dit heet ook wel een niet-invasieve tumor.

Een laserbehandeling kan soms ook een optie zijn wanneer de nieren niet goed werken of als je maar 1 nier hebt. De arts probeert met deze behandeling je nier te sparen, omdat je anders dialyse nodig hebt. De behandeling gebeurt dan bij voorkeur in een gespecialiseerd ziekenhuis.

Operatie waarbij de arts de nier en urineleider verwijdert

Vaak is de tumor bij diagnose al door de wand van het nierbekken gegroeid. Dan moet de arts de hele nier, het nierbekken, de urineleider en een stukje van de blaas verwijderen. Zo is de kans het grootst dat er geen kankercellen achterblijven. Deze operatie heet een nefro-ureterectomie. 

De overgebleven nier en urineleider nemen het werk van de verwijderde nier en urineleider gedeeltelijk over. Leven met 1 nier is heel goed mogelijk.

De ingreep gebeurt meestal via een kijkoperatie, soms via een open operatie. Je gaat hiervoor onder narcose.

Kijkoperatie (reguliere laparoscopie of met behulp van een operatierobot)

Bij deze operatie lig je op je zij. De arts maakt 5 à 6 sneetjes van 0,5 tot 1 cm in de buik. Via deze sneetjes brengt hij of zij een aantal buisjes in je buik. Daarna vult hij of zij de buik met kooldioxidegas (CO2). Dit is nodig om meer ruimte tussen de organen te maken. Kooldioxidegas is onschadelijk.

Door 1 van de buisjes brengt de arts een camera in. Hierdoor kan hij of zij op een beeldscherm de inhoud van je buik zien. Door de andere buisjes brengt de arts instrumenten in die nodig zijn om de nier los te maken.

Als de nier losgemaakt is en het koolzuurgas weer uit je buik verwijderd is, maakt de arts de urineleider los. Hij of zij neemt hierbij ook een klein stukje van de blaas mee. Daarna verwijdert de arts de nier met de urineleider. Tot slot hecht hij of zij de ingang van de blaas weer dicht.

Het tumorweefsel gaat naar het laboratorium voor nader onderzoek. Een patholoog doet dit onderzoek.

Open operatie

Soms is het niet mogelijk de nier via een kijkoperatie te verwijderen. Dan opereert de arts je op de klassieke wijze. Dit is via een grote snee in je onderbuik en een snee in je flank. Of via 1 lange snee in het midden van de buik. De flank is de zijkant van de buik ter hoogte van de onderste ribben.

Operatie waarbij de arts het laatste deel van de urineleider verwijdert

Bij sommige mensen zit de tumor in het laatste deel van de urineleider (aan de kant van de blaas). Dan is soms een operatie mogelijk waarbij de arts alleen dat deel van de urineleider verwijdert. Hij of zij hecht de rest van de urineleider dan opnieuw aan de blaas. Deze operatie heet een distale ureterectomie.

Operatie om klachten te verminderen (palliatieve behandeling)

Ook als je niet meer kunt genezen, kan een operatie een behandeling zijn. De operatie heeft dan als doel klachten zoals pijn te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Dit heet een palliatieve operatie.

Gevolgen van de operatie

De belangrijkste gevolgen van de operatie zijn:

  • Pijn aan de wond. Deze pijn verdwijnt na een paar dagen.
  • Je darmen werken slecht. Meestal duurt dit maar een paar dagen. Als het eten en drinken nog niet zo goed gaat, krijg je vocht en voeding via een infuus.
  • Je voelt je moe en zwak

Gevolgen die wat later in de tijd kunnen voorkomen zijn: een (na)bloeding, infectie, wondbreuk. De huid rond het geopereerde gebied kan doof of gevoelig aanvoelen.
Een andere mogelijke complicatie is een darmperforatie. Dit is een gaatje in de darmwand. De inhoud van de darm lekt dan in de buikholte. Hierdoor kan het buikvlies gaan ontsteken.

Het kan enkele weken duren voordat je volledig van de operatie bent hersteld. Na een kijkoperatie gaat het herstel meestal sneller dan na een klassieke operatie.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Kees Hendricksen

Dr. Kees Hendricksen

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

illustratie-arts-man

Dr. Niels Graafland

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

Foto Joyce Baard

Drs. Joyce Baard

Uroloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die nierbekkenkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2020