Behandelplan bij hodgkinlymfoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Na de diagnose hodgkinlymfoom krijg je een gesprek over je behandelplan. Dat is een advies over wat de beste behandeling voor jou lijkt. Laat je goed informeren over de voordelen en nadelen van behandelingen. En over de gevolgen op lange termijn. Zo kun je met je hematoloog de beste keus maken.

Lees op deze pagina over:

Het behandelplan bij hodgkinlymfoom

Je arts bespreekt de uitslagen van de onderzoeken met een aantal collega’s. Elke collega heeft zijn eigen expertise. Dit overleg heet ook wel een multidisciplinair overleg. In het multidisciplinair overleg maken de artsen een voorstel voor je behandeling: het behandelplan.

Ook overlegt je hematoloog meestal met hematologen uit andere ziekenhuizen. Bijvoorbeeld om de diagnose te stellen of om een goede behandeling te kiezen.

De landelijke richtlijn voor hodgkinlymfoom is het uitgangspunt van de behandeling. Belangrijk voor het behandelplan zijn het stadium van de ziekte en je conditie.

Welke behandeling is het best?

Je hematoloog bespreekt met je welke behandeling het best lijkt in jouw situatie. Er zijn veel dingen die invloed hebben op de keuze van de behandeling. De belangrijkste dingen zijn:

Meebeslissen over het behandelplan

Je hematoloog bespreekt het behandelplan met je. Het is belangrijk dat je ook aangeeft wat jij belangrijk vindt en wat jouw wensen zijn. Heb je bijvoorbeeld een kinderwens? Dan is het belangrijk dat je arts dat weet. Lees meer tips voor het gesprek met je arts.

Een behandelplan is maatwerk. Zelf heb je ook invloed op de behandeling die je krijgt. Twijfel je over een bepaalde behandeling? Of wil je een bepaalde behandeling niet? Dan kun je dat altijd met je hematoloog bespreken.

Soms zijn er misschien andere behandelingen beschikbaar (in een ander ziekenhuis) of kan de volgorde van de behandelingen aangepast worden.

Neem de tijd voor een keuze

Misschien wil je zo snel mogelijk starten met de behandeling. Dat is begrijpelijk. Vraag aan je arts of er ruimte is om even bedenktijd te nemen. Je kunt dan de voordelen en de nadelen op een rij zetten en een keuze maken. Als je behoefte hebt aan een tweede gesprek, kun je daarvoor een afspraak maken.

Second opinion

Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in de behandeling. Als je twijfelt, heb je misschien behoefte aan een second opinion. Dat is een tweede, onafhankelijke mening over de behandeling van een andere arts in een ander ziekenhuis. Lees meer over een second opinion aanvragen.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Matthijs Westerman

Dr. Matthijs Westerman

Internist-hematoloog, Noordwest Ziekenhuisgroep, Alkmaar

Logo Hematon

Hematon

Patiëntenorganisatie

Website

illustratie-ervaringsdeskundigen-mensen

Mensen die hodgkinlymfoom hebben (gehad)

logo nvvh

Nederlandse Vereniging voor Hematologie (NVvH)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2024