Onderzoek en diagnose bij HCL

Opslaan

Heb je symptomen die kunnen passen bij HCL? Ga dan naar je huisarts. Hij of zij zal je eerst allerlei vragen stellen om een idee te krijgen wat er aan de hand kan zijn.

Het kan zijn dat de huisarts besluit om je bloed te laten onderzoeken. Het laboratorium kijkt dan naar de verschillende bloedcellen en vooral naar de witte bloedcellen.

Verwijzing naar het ziekenhuis

Toont het bloedonderzoek aan dat je bloedwaarden afwijken, dan is nader onderzoek nodig in het ziekenhuis. Je huisarts verwijst je dan naar een internist of een hematoloog. 

Deze specialist brengt je ziektegeschiedenis in kaart en doet de volgende onderzoeken:

  • Lichamelijk onderzoek: de arts kijkt onder andere of je de volgende symptomen hebt: vergrote lymfeklieren, een vergrote milt, blauwe plekken, bloedingen op de huid, tandvleesbloedingen
  • Extra bloedonderzoek: hiermee krijgt de arts meer informatie over het functioneren van organen zoals de lever of de nieren. Ook geeft het informatie over de bloedstolling

Op basis van nader onderzoek van het bloed onder de microscoop en een nadere analyse van de afwijkende B-lymfocyten met kleuringen (flowcytometrie) kan de specialist de diagnose HCL stellen. Is er twijfel over de diagnose, dan kan een beenmergonderzoek nodig zijn.

Is de milt niet te voelen bij lichamelijk onderzoek, dan kan de arts een echografie of CT-scan van de milt laten maken. Anders is dit onderzoek niet nodig. 

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2017

Dit artikel is geschreven door Hematon, de redactie van kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Raymakers. R.A.P. (hematoloog)