Gynaecologische kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Gynaecologische kanker is kanker van de vrouwelijke geslachtsorganen. Bijvoorbeeld van de baarmoeder, baarmoederhals, eierstokken, vagina of vulva.

Vrouwelijke geslachtsorganen zijn belangrijk voor de aanmaak van vrouwelijke geslachtshormonen, vruchtbaarheid en zwangerschap. En voor seksualiteit.

Lees op deze pagina over:

Of ga direct naar de informatie over:

Baarmoederkanker 

Baarmoederkanker ontstaat in het slijmvlies van de baarmoeder. De baarmoeder ligt in de buik. De medische term voor baarmoederkanker is endometriumcarcinoom. 

Lees de uitgebreide informatie over baarmoederkanker.

Baarmoederhalskanker 

Baarmoederhalskanker ontstaat in de baarmoederhals. De baarmoederhals is het onderste, smalle deel van de baarmoeder. De medische term voor baarmoederhalskanker is cervixcarcinoom. 

Lees de uitgebreide informatie over baarmoederhalskanker.

Eierstokkanker

Eierstokkanker ontstaat in de eierstok of eileider. De eierstokken en eileiders liggen in de buik. De medische term voor eierstokkanker is ovariumcarcinoom.

Lees de uitgebreide informatie over eierstokkanker.

Vaginakanker

Vaginakanker ontstaat in de vagina. De vagina is de opening die naar de baarmoeder leidt. De medische term voor vaginakanker is vaginacarcinoom.

Lees de uitgebreide informatie over vaginakanker.

Vulvakanker

Vulvakanker is kanker die in de vulva ontstaat. Vulva is de medische term voor de uitwendige geslachtsorganen. Dat wil zeggen dat ze van buitenaf te zien zijn. Vulvakanker ontstaat bijna altijd in de schaamlippen. 

Lees de uitgebreide informatie over schaamlipkanker (vulvakanker).

Kwaadaardige trofoblastziekten

Trofoblastziekten ontstaan uit placentacellen, tijdens of na een zwangerschap. De placenta (moederkoek) ligt in je baarmoeder als je zwanger bent.

Sommige soorten trofoblastziekten zijn kwaadaardig: kanker of een voorstadium van kanker. Artsen noemen deze groep ziekten Gestational Trophoblastic Neoplasia (GTN).

Lees de uitgebreide informatie over kwaadaardige trofoblastziekten.

Ziekenhuizen voor gynaecologische kanker

Gynaecologische kanker komt weinig voor. Daarom kun je het best terecht in een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in gynaecologische kanker. Daar werken artsen die de kennis en ervaring hebben om gynaecologische kanker te behandelen. Je hoofdbehandelaar is een gynaecoloog-oncoloog. 

Deze ziekenhuizen zijn gespecialiseerd in gynaecologische kanker:

  • Amsterdam UMC
  • Antoni van Leeuwenhoek, Amsterdam
  • Catharina Ziekenhuis, Eindhoven
  • Erasmus MC, Rotterdam
  • Leids Universitair Medisch Centrum
  • Maastricht UMC+
  • Radboudumc, Nijmegen
  • Universitair Medisch Centrum Groningen
  • UMC Utrecht

Gespreksgroep gynaecologische kanker 

Kanker.nl heeft verschillende online gespreksgroepen, waaronder de gespreksgroep gynaecologische kanker. Hier kun je onderwerpen bespreken, vragen stellen, ervaringen delen en tips uitwisselen met lotgenoten.

Naar de gesprekgroep gynaecologische kanker.

Patiëntenorganisatie voor gynaecologische kanker

Misschien heb je behoefte aan contact met lotgenoten of ervaringsdeskundigen. Of wil je meer weten over wat er speelt rond gynaecologische kanker. Hiervoor kunnen jij en je naasten terecht bij de patiëntenorganisatie voor vrouwen met gynaecologische kanker: Olijf.

Olijf heeft veel kennis en ervaring op het gebied van kanker aan de vrouwelijke geslachtsorganen. Je kunt er terecht voor een luisterend oor, advies en lotgenotencontact. Ook organiseren ze bijeenkomsten.

Olijf komt op voor de belangen van vrouwen met gynaecologische kanker. Samen met andere kankerpatiëntenorganisaties zorgen ze ervoor dat artsen en de overheid weten wat belangrijk is voor vrouwen met kanker. Zo kunnen ze betere keuzes en afspraken maken.  

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

Bijna alle soorten gynaecologische kanker zijn zeldzaam. Je kunt daarom ook terecht bij Patiëntenplatform Zeldzame Kankers. Dit is een online platform voor mensen met een zeldzame vorm van kanker en hun naasten.  
 

Colofon

Met medewerking van:

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2021