Onderzoek en diagnose

PTC bij galweg- en galblaaskanker

Opslaan

Soms kiest de arts voor een Percutane Transhepatische Cholangiografie (PTC) in plaats van een ERCP. 

Een PTC is een röntgenonderzoek van de galwegen via de huid. Met behulp van een echo brengt de arts een holle naald door de buikwand in de galwegen. Via de naald wordt contrastvloeistof direct in de galwegen gespoten. De galwegen en een eventuele afsluiting worden daardoor zichtbaar op röntgenfoto’s. Indien nodig kan de arts via een katheter een endoprothese (stent) in de verstopte galweg brengen. Door dit buisje verbetert de doorstroming van galvloeistof.

Een PTC wordt ook gedaan als een ERCP niet lukt of te belastend voor u is. Een voordeel van dit onderzoek is dat het inbrengen van de endoscoop via de mond, slokdarm en maag niet nodig is. Het aanprikken van de galwegen via de huid kan wel voor complicaties zorgen, zoals een bloeding of lekkage van gal in de buikholte.

Bij een PTC krijgt u plaatselijke verdoving van de plek waar de naald wordt ingebracht. Daarbij krijgt u ook een roesje.

PTCD

Meestal is het nodig om een uitwendig slangetje (drain) aan te leggen voor de afvoer van galvloeistof. Bijvoorbeeld wanneer het plaatsen van een stent niet mogelijk is. Deze ingreep heet Percutane Transhepatische Cholangio Drainage (PTCD).
 

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: januari 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Prof. Dr. Bruno, M.J. (MDL-arts), Dr. Groot Koerkamp, B. (chirurg-oncoloog), Pek. C.J. (verpleegkundig specialist), Schoorlemmer, A. (verpleegkundig specialist), Prof. dr. Van Gulik, T.M. (chirurg)