Onderzoek en diagnose

Endo-echografie bij galwegkanker

Opslaan

Zijn er op de CT-scan of echografie vergrote lymfeklieren gezien? Dan maakt de arts soms ook een endo-echografie.

Wat is een endo-echografie?

Een endo-echografie is een combinatie van een endoscopie met een echografie. Met een endoscopie kijkt de arts met cameraatje aan een slang in uw lichaam. Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven.

Met dit onderzoek kan de arts een aantal dingen vaststellen:

  • de plaats en grootte van de tumor
  • of en hoever de tumor is doorgegroeid in de omgeving
  • of er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren in de directe omgeving van de tumor
  • of er uitzaaiingen op andere plaatsen zijn

Een endo-echografie heet ook wel een endosonografie of een endoscopische ultrasonografie (EUS).

Hoe gaat een endo-echografie?

De arts schuift via uw mond een dunne buis of slang in de slokdarm. Afhankelijk van de plaats van de tumor kan de arts de slang doorschuiven tot aan de maag of twaalfvingerige darm.

Zo’n slang heet een endo-echoscoop of EUS. Het uiteinde van de slang bevat een lampje, camera en echo-apparaatje. Dit apparaatje zendt geluidsgolven uit. Deze golven hoort u niet, maar de weerkaatsing (echo) ervan maakt organen en/of weefsels zichtbaar op een beeldscherm.

Op deze manier is het mogelijk om heel dicht bij de organen te komen en veel details zien. De arts kan de afbeeldingen op het beeldscherm vastleggen op foto’s.

Ook kan de arts via de endo-echoscoop wat weefsel weghalen voor onderzoek. Een patholoog bekijkt de cellen onder de microscoop.

Voorbereiding

Voor het onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u een paar uur van te voren niets eet of drinkt, zodat uw maag leeg is. Vindt het onderzoek in de middag plaats, dan mag u soms licht ontbijten.

Verdoving bij endo-echografie

De endo-echografie doet geen pijn. Wel geeft het een druk in de keel. In het begin van het onderzoek kunt u een neiging tot kokhalzen hebben. In veel ziekenhuizen kunt u tijdens het onderzoek een roesje krijgen. Zo’n roesje heet sedatie. De arts vertelt u van tevoren dat u een roesje kunt krijgen. Doet hij dit niet, dan kunt u er zelf naar vragen.

Meestal bestaat het roesje uit een slaapmiddel en pijnstilling. Het roesje wordt via een infuusnaaldje direct in het bloed toegediend. Vaak wordt ook de keel verdoofd met een verdovingsspray, zodat de reflex tot kokhalzen wordt onderdrukt.

Het roesje kan een lichte daling van de bloeddruk geven en de ademprikkel wat dempen. Daarom worden de bloeddruk, hartslag en hoeveelheid zuurstof in het bloed tijdens het onderzoek in de gaten gehouden.

Door het roesje voelt u zich meer ontspannen en een beetje slaperig. Ook voelt u zich minder angstig. Houd er wel rekening mee dat u die dag niet zelf een auto, fiets of een ander vervoersmiddel kunt besturen. Ook moet u na het onderzoek 1 of 2 uur blijven om ‘uit te slapen’. Neem iemand mee die u naar huis begeleidt, ook als u met een taxi of het OV naar huis gaat.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: januari 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl, KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Prof. Dr. Bruno, M.J. (MDL-arts), Dr. Groot Koerkamp, B. (chirurg-oncoloog), Pek. C.J. (verpleegkundig specialist), Schoorlemmer, A. (verpleegkundig specialist), Prof. dr. Van Gulik, T.M. (chirurg), Dr. Bisseling, T.M. (MDL-arts), Dr. Burgers, J.A. (longarts), Prof. Dr. Hillegersberg, R. (chirurg), Jager, M. (ervaringsdeskundige), Dr. Jansen, E.P.M. (radiotherapeut), Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO) (diëtist), Leemhuis, J. (ervaringsdeskundige), Prof. Dr. Plukker, J.T.M. (chirurg-oncoloog), Dr. Ruurda, J.P. (chirurg-oncoloog), Dr. Sandick, J.W. van (chirurg), Van den Oever. S. (overige deskundige), Dr. Wijnhoven, B.P.L. (chirurg)