Stadiumindeling bij galwegkanker

Opslaan

Als de onderzoeken achter de rug zijn, bespreekt de arts de uitslagen met je. Hij of zij legt onder andere uit hoe groot de tumor is, of hij is doorgegroeid in andere organen en of er uitzaaiingen verder in het lichaam gevonden zijn.  

Ook bespreekt de arts de uitslagen van de leverfunctie met je. Als de lever niet goed genoeg werkt, is een operatie misschien niet mogelijk. De arts kan dan een vena porta embolisatie voorstellen om de lever extra te laten groeien. 

Al deze dingen zijn belangrijk bij het kiezen van een goede behandeling. 

Mogelijk noemt de arts ook ‘de stadiumdeling’ of de ‘TNM-indeling’ van de tumor. Het kan ook zijn dat deze termen in je patiëntendossier staan. Met de stadiumindeling of de TNM-indeling vat de arts de uitgebreidheid van de ziekte samen. Als je vragen hebt over het stadium van de ziekte, kun je die het best aan je arts stellen.  

Stadiumindeling bij perihilaire galwegkanker (Klatskintumor)

Bij galwegkanker verschilt de stadiumindeling per soort galwegkanker. Van de soort perihilaire galwegkanker zijn er vier stadia: 1 tot en met 4. Hoe hoger het getal, hoe uitgebreider de tumor is. 

Daarnaast gebruiken artsen ook nog de Bismuth-score voor de precieze plek van een galwegtumor. De Bismuth-score geldt alleen voor perihilaire galwegkanker. Hier zijn ook 4 stadia van. Hoe hoger het getal, hoe uitgebreider de tumor.  Als je vragen hebt over het stadium van de ziekte, kun je die het best aan je arts stellen.  

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2020

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.