Informatie over de huid en basaalcellen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De huid is het grootste orgaan dat je hebt. De huid bestaat uit meerdere lagen met verschillende soorten cellen. Zoals basaalcellen, de cellen waarin een basaalcelcarcinoom ontstaat.

Doorsnede van de huid

1: opperhuid, 2: lederhuid, 3: bindweefsel, 4: hoornlaag; 5: laag met plaveiselcellen, 6: laag met basaalcellen, 7: haar

De huid bestaat uit verschillende cellen

De buitenste laag van de huid heet de opperhuid (1). In de opperhuid zitten vooral verhoornde cellen. Dit heet de hoornlaag (4) van de huid. Onder de hoornlaag zitten nog 2 andere lagen: een laag met plaveiselcellen (5) en een laag met basaalcellen (6).

Basaalcellen

De basaalcellen delen zich voortdurend. Zo ontstaan nieuwe huidcellen. Een deel van de basaalcellen blijft zich delen, het andere deel verandert in plaveiselcellen. Uit deze cellen ontstaat de hoornlaag. De hoornlaag schilfert gemiddeld binnen 4 weken af. 

Een basaalcelcarcinoom ontstaat in de basaalcellen die zich blijven delen.

Huidtypen

Er zijn 6 huidtypen. Niet iedereen heeft hetzelfde huidtype. Als je een lichtere huid (huidtype 1 en 2) hebt, heb je meer kans op een basaalcelcarcinoom dan als je een donkere huid hebt. Welk huidtype je hebt, is erfelijk bepaald.

Als je huidtype 1 of 2 hebt, verbrand je snel en word je niet makkelijk bruin. Je hebt dan niet alleen een lichte huid, maar waarschijnlijk ook rossig of blond haar en lichte ogen. Ook sproeten komen vaak voor als je huidtype 1 hebt.

Bekijk welk huidtype jij hebt op de website van de patiëntenorganisatie HUKAs.

Colofon

Met medewerking van:

logo HUKAs

De Huidkanker Stichting (HUKAs)

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Marcus Muche

Dr. Marcus Muche

Dermatoloog, Mohs Klinieken Hoorn

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die een basaalcelcarcinoom hebben (gehad)

Logo NVDV

Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2022