Behandeling door een podotherapeut

Een podotherapeut is een expert op het gebied van de voet. De podotherapeut behandelt voetklachten die kunnen optreden door kanker of de behandeling van kanker. Bijvoorbeeld neuropathie, hand/voetsyndroom, dunne en/of droge huid, (overmatige) eeltvorming, likdoorns en kloven. Ook kunnen uw nagels loslaten, kunnen ontstekingen rond de nagel voorkomen of kunnen nagels erg verdikken. Bestaande klachten kunnen verergeren. Bijvoorbeeld schimmelaandoeningen.

Een podotherapeut weet wat kanker inhoudt, kan risicofactoren in beeld brengen en vaak ook behandelen. Ook weet de therapeut welke gevolgen een (voet)behandeling heeft voor uw overige behandelingen. Het doel is uw voeten in een zo optimaal mogelijke conditie te brengen en/of te houden. De podotherapeut geeft deze vorm van voetzorg bij voorkeur in afstemming met het oncologisch behandelteam.

Kosten en verwijzing
Vergoeding van een behandeling door een podotherapeut hangt af van uw zorgverzekering. Vraag hiernaar bij uw zorgverzekeraar. Podotherapeuten werken bij voorkeur op verwijzing van een (huis)arts. U kunt ook rechtstreeks (zonder verwijzing) terecht bij een podotherapeut.

Kwaliteit
Alle getoonde podotherapeuten zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP), de beroepsvereniging van podotherapeuten. Zij voldoen daarmee aan de strenge kwaliteitseisen die de vereniging hieraan stelt. Iedere podotherapeut heeft een voltijd 4-jarige Hbo-opleiding gevolgd en mag na het behalen van het diploma de wettelijk erkende en beschermde titel voeren. De podotherapeut is als enige voetspecialist opgenomen in de Wet-BIG (artikel 34) en kan extra cursussen/opleidingen volgen op het gebied van kanker.