Begeleiding bij behoud of verbetering van fitheid

Als u (zware) behandelingen voor kanker krijgt of gaat krijgen, is het belangrijk om uw conditie op peil te houden. Zo blijft u fit en behoudt u spierkracht en spiermassa. U ervaart minder klachten zoals misselijkheid, vermoeidheid en pijn en u herstelt sneller. Veel mensen vinden het fijn om zelf aan de slag te kunnen met het herstel en de mogelijkheid te hebben lotgenoten te ontmoeten.

Onder leiding van een speciaal hiervoor geschoolde fysiotherapeut volgt u een programma dat voor u op maat wordt gemaakt. Het programma bestaat uit een combinatie van kracht- en conditietraining. Daarnaast krijgt u advies over hoe u thuis op een goede manier aan uw conditie kunt werken en zo actief mogelijk kunt blijven.

Oncologiefysiotherapeuten en fysiotherapeuten (Fitheid bij kanker) zijn opgeleid om training te geven aan mensen tijdens of na de medische behandeling. Zij weten wat kanker en de medische behandeling(en) met het lichaam en de conditie doen en tegen welke beperkingen u kunt aanlopen. Daardoor kunnen zij goed inschatten wanneer het goed is om een tandje bij te zetten, of juist gas terug te nemen. Ook adviseren zij of er meer nodig is dan alleen werken aan de fysieke fitheid. Zo nodig verwijzen zij naar een andere zorgverlener. Bijvoorbeeld een diëtist.

Kosten en verwijzing
Vergoeding van de zorg is afhankelijk van uw zorgverzekering. Vraag hiernaar bij uw zorgverzekeraar. U hebt een verwijzing nodig van uw huisarts of behandelend specialist.  > Meer informatie over vergoeding van fysiotherapie

Kwaliteit
Alle getoonde fysiotherapeuten (Fitheid bij kanker) zijn ingeschreven bij Onconet. Een onderdeel van de samenwerking van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapeuten binnen de Lymfologie en Oncologie (NVFL) en stichting Onconet. Deze fysiotherapeuten voldoen aan de kwaliteitscirkel OncoNet waar verplichte bijscholing op het gebied van fysieke fitheid bij kanker deel van uitmaakt. 

Je kunt bij de volgende 341 organisaties terecht: