Behandeling van litteken en beschadigde huid (littekentherapie)

Na een operatie ontstaan vaak littekens. Dit kan pijn, jeuk, verharding, verdikking, verkleving, slechte doorbloeding, vochtophoping (oedeem) en beperkingen bij het bewegen geven. En het kan het zichtbare delen van het lichaam ontsieren. Ook bestralingen en chemotherapie kunnen de huid beschadigen. De huid kan krimpen, verkleuren of allergisch reageren. De huid kan droog of schilferig worden.

Een huid- en oedeemtherapeut kan verschillende behandelingen geven die ervoor kunnen zorgen dat pijn en lichamelijk ongemak verminderen. Ook de zichtbare gevolgen van behandelingen kunnen zoveel mogelijk weggenomen worden. Bijvoorbeeld bij borst- en huidkanker.

Er zijn verschillende behandelingen:

  • Speciale massagetechnieken die de doorbloeding verbeteren en verkleving verminderen.
  • Medische camouflage van verkleuringen die de ontsiering van het litteken verminderd.
  • Drukpakkingen, tape, siliconenpleisters of -gel om het litteken vlakker en soepeler te maken.

De huidtherapeut kan tijdens de nazorg ook helpen. Bijvoorbeeld ook voor het verwijderen van ongewenste haargroei in een transplantatiegebied.

Kosten en verwijzing
Vergoeding van een behandeling door een huid- en oedeemtherapeut is afhankelijk van de soort behandeling en uw zorgverzekering. Vraag hiernaar bij uw zorgverzekeraar. Voor littekentherapie hebt u meestal een verwijzing nodig van een (huis)arts. Vaak kunt u rechtstreeks contact opnemen met een huid- en oedeemtherapeut.

Kwaliteit
Alle getoonde zorgverleners zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH), de beroepsvereniging voor huidtherapeuten, en voldoen daarmee aan de kwaliteitseisen die de vereniging daaraan stelt.

Je kunt bij de volgende 121 organisaties terecht: