Behandeling door een oncologisch handzorgverlener

Door de behandeling van kanker kunt u last krijgen van klachten aan uw handen. Bijvoorbeeld neuropathie, hand/voetsyndroom, dunne en/of droge huid, hyperkeratose, eeltvorming en kloven. Uw nagels kunnen loslaten, er kunnen ontstekingen rond de nagel voorkomen of nagels kunnen erg verdikken. Bestaande klachten kunnen erger worden. Bijvoorbeeld schimmelaandoeningen.

Een oncologisch handzorgverlener (OHV) herkent de bijwerkingen die u door de behandeling kunt ervaren. De OHV weet wat de ziekte kanker betekent en welke gevolgen een handbehandeling heeft voor uw andere behandelingen. De OHV screent en verzorgt uw handen. Het doel is uw handen in een zo goed mogelijke conditie te brengen en te houden. Deze handzorg wordt alleen gegeven na overleg met het oncologisch behandelteam.

Kosten en verwijzing
Vergoeding van deze zorg hangt af van de zorgverzekeraar en uw zorgverzekering. Vraag hiernaar bij uw zorgverzekeraar. Als u onder behandeling bent van het oncologisch behandelteam is (liefst schriftelijk) toestemming nodig voor de handbehandeling. Als u klaar bent met uw chemo-behandeling dan hebt u voor deze behandeling geen verwijzing nodig van een (huis)arts.

Kwaliteit
Alle handzorgverleners in de Verwijsgids Kanker voldoen aan de kwaliteitseisen van Oncohand.com (MischaNagel BV). Deze organisatie biedt de opleiding oncologisch handzorgverlener (OHV) aan.

Je kunt bij de volgende 32 organisaties terecht: