re-integratie : starten met werk

Hallo,

In oktober 2021 heb ik de diagnose borstkanker gekregen. Her2 positief - hormoon negatief , gr 3 met uitzaaiingen in oksel. Na neoadjuvante chemo , borstbesparende operatie en bestraling (laatste 2 w geleden) en nu alleen nog herceptin 1x/3 weken wil ik weer mijn werkzaamheden oppakken. 

Ik voel me goed.Heb weinig lichamelijke klachten behalve dat mijn conditie een stuk minder is geworden.Ik werk daar wel aan. Ben weer gestart met hardlopen (start to run, vanaf de basis). 

ik ben van nature positief ingesteld en ben ook tijdens de behandelingen steeds blijven wandelen en redelijk actief gebleven. 

Ook heb ik tijdens de behandelingen regelmatig contact gehouden met collega's en leidinggevende en af en toe ook nog wat werk (zonder tijdsdruk) thuis gedaan.

Omdat ik best veel geluiden om me heen hoor dat ik het vooral rustig aan moet doen en evt. rekening moet houden met een terugslag zou ik graag wat objectief advies willen mbt het opbouwen van uren. Is er een heel algemeen advies te geven? Wat is realistisch? 

Ik vind het heel lastig in te schatten wat het oppakken van mijn werk gaat betekenen voor mijn energie niveau.

 

 

 

Antwoord

Dag PinkFlu,

De belangrijkste voorwaarde om op een goede manier de draad weer op te pakken is: een positieve instelling! En daar geef je blijk van. Je hebt er tijdens de behandelingen al heel veel aan gedaan om een goede uitgangspositie voor jezelf te creëren om de draad van het leven en de werkzaamheden  weer op te pakken: wandelen, actief zijn, contact houden met leidinggevende en collega’s en -zodra dat mogelijk is- wat werkzaamheden verrichten. En nu werk je nog aan verbetering van je conditie.

Ik vind dat je dat goed doet en dat de weg vrij is voor het opbouwen van je werkzaamheden. Hou er daarbij wel rekening mee, dat opbouwen in werk andere eisen aan je stelt: lichamelijke conditie, cognitief functioneren en een goede verdeling van je energie (met ook ruimte voor privé- en sociale activiteiten). Ik adviseer je om samen met je bedrijfsarts te bespreken, hoe je een opbouwschema kunt maken.

Daarbij kunnen de volgende tips helpend zijn:

  1. Plan regelmatig pauzes tussen de werkzaamheden;
  2. Probeer de opbouw eerst op de momenten te plannen, dat je het meest bent uitgerust, (meestal in de ochtenduren);
  3. Plan -indien mogelijk- de complexe taken in de periode van de dag dat je het meest fit bent, de meer routinematige taken later op de dag;
  4. Bouw de uren eerst op in de breedte, dus verdeeld over meerdere dagen, pas daarna in de diepte;
  5. Maak voor jezelf een opbouwschema met een ambitieus traject en een terughoudend traject en probeer daar binnen te blijven;
  6. Neem voldoende tijd voor opbouw: denk niet in dagen tot weken, maar in weken tot maanden;
  7. Wees alert op signalen zoals (meer dan normale) vermoeidheid, moeite met concentratie en aandacht vasthouden en stel  -indien deze toenemen- je ambities bij;
  8. Zorg ook voor een goede balans tussen werk- en privéactiviteiten, zet niet alles in op alleen werk: laat het werk onderdeel van je leven zijn en niet je leven onderdeel van het werk.

Ik hoop dat je hiermee een goede start kunt maken met je re-integratie.

 Heel veel succes!

Ton Jenner

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Ton,

Hartelijk dank voor jouw positieve reactie en de tips. 

Ik kan hier goed mee uit de voeten. Heb komende week gesprek met leidinggevende en bedrijfsarts om opbouwschema te maken.

punt 6, zal ik ter harte nemen! Fijn dat je dit zo concreet benoemt.

Hartelijke groet,

PinkFlu

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste PinkFlu,

Ik wens je heel veel succes en werkplezier!

Hartelijke groet, Ton Jenner

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46