leven en werken

14 september 2020 om 15.40
183 x gelezen

In 2012 heb ik diagnose voorstadium van borstkanker gekregen heb 2 operatie's gehad borstbesparend  en toen was het goed, in 2015 heb ik weer de diagnose voorstadium borstkanker gekregen en toen heb ik een borstamputatie gehad daarna een expander erin om de huid op te rekken en in maart 2016 is er  een borstprothese geplaatst. In 2018 heb ik de diagnose borstkanker gekregen heb weer 2 operatie's gehad een keer om de tumor weg te snijden en 1 x om de borstprothese te verwijderen en daarna 15 bestralingen en ik volg  nu hormoontherapie. In 2019 zijn mijn eierstokken nog verwijderd. Nu ben ik aan het werk voor 38 uur maar ik heb heel veel vermoeidheidsklachten dus ik werk nu 34 uur maar het is moeilijk vol te houden. Nu is mijn vraag vlgs.mijn bedrijfsarts kan ik voor die paar uur per week niet in de wia want dan zou ik gekeurd moeten worden en vlgs.hem zou ik goed gekeurd worden omdat ik toch gezond ben . Dus hoe zou ik dat moeten aanpakken?

Mensen begrijpen mij niet als ik zeg dat ik moe ben dan zeggen ze dan ga je toch eerder naar bed s ' avonds maar zo  dat werkt niet. In het leven bestaat er toch meer dan alleen maar werken en slapen en 2 keer in de week sporten. Ik wil toch ook nog een beetje  een sociaal leven hebben.

Gr.Nieju

 

 

Antwoord

V

Beste Nieju,

Het verhaal dat je schetst is kenmerkend voor mensen die na kanker weer terugkeren in werk: vermoeidheid en soms onbegrip. Vermoeidheid na kanker is de meest voorkomende van de late gevolgen van kanker. Vaak worden privé- en sociale activiteiten geschrapt om maar vol te kunnen houden in het werk. Terecht stel je, dat er meer is dan alleen werken. Van belang is dus om een goede balans te vinden tussen je werk en je privé- en sociale activiteiten.

Als je weer 34 van de 38 uur werkzaam bent in de oorspronkelijke werkzaamheden, zul je bij een WIA- beoordeling minder dan 35% arbeidsongeschikt worden verklaard. En dat betekent: geen uitkering. Wellicht heeft je bedrijfsarts dat bedoeld. Mijn advies is om met je bedrijfsarts en je werkgever in gesprek te gaan en aan te geven, dat je de 34 uur onder de huidige omstandigheden niet duurzaam kunt volhouden. Bespreek het volgende met je bedrijfsarts en/ of werkgever:

  1. Tegen welke belemmeringen je in je werk op loopt (energie, concentratie, werkdruk, etc.);
  2. Welke invloed het werk op dit moment heeft op je privé- en sociale leven;
  3. Misschien dat een tijdelijke bijstelling naar beneden van je werkuren kan helpen;
  4. Welke interventiemogelijkheden er zijn bij vermoeidheidsklachten na kanker (bijvoorbeeld Helen Dowling Instituut, psychologische ondersteuning of een bewegingsprogramma onder begeleiding van een oncologisch fysiotherapeut);

Met vriendelijke groet,

Ton Jenner, bedrijfsartsconsulent oncologie

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46