verstopping na bestraling prostaatkanker: verstopping en verhoogde eiwitbehoefte

3 september 2022 om 10.11
12 x gelezen

Mijn partner is bestraald voor prostaatkanker. Had eerst enkele dagen  diarree, maar nu verstopping. Wat te doen bij verstopping, we lezen alleen over diarree na bestraling. Zou het kunnen dat hij nu juist weer  wel vezels moet gaan nemen ? Is vers fruit nu wel of niet aan te raden ?

We lezen bij voedingsadviezen: geen vers fruit of gedroogd fruit, Geen melkproducten, alleen fijne vezelproducten. Echter wordt ook het advies gegeven om  melkproducten te nemen, door de hogere eiwitbehoefte na bestraling. Zijn eiwitshakes wellicht een betere oplossing ?

 

 

Antwoord

Beste Pintex,

Wat vervelend dat uw partner last heeft van verstopping. Vezels, vocht en bewegen kunnen hierbij helpen. De adviezen om geen vers en gedroogd fruit te nemen en geen melkproducten gelden tijdens de bestraling. Dit is om de darmen minder te prikkelen. Uw partner mag dit nu gerust weer gebruiken. De vezels helpen bij verstopping juist om de darmen weer actief te krijgen. Ook voldoende drinken is belangrijk, minimaal 1.5 liter per dag. Daarnaast kan het helpen om in beweging te blijven, als dat lukt. Een paar keer per dag een rondje lopen bijvoorbeeld. Als de verstopping niet over gaat, is het goed om contact op te nemen met de behandelend arts. 

Veel succes!

Sheena

Team_Voedingenkankerinfo.nl

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46