Eiwitrijk, of wellicht toch eiwit-arm dieet tijdens bestraling?

Beste mensen,

Bij mij is recent borstkanker geconstateerd. Borstsparend behandeld dus bestraling volgt. Geen chemo nodig. 

Nu is het algemene idee dat je tijdens bestraling (en ook tijdens chemo) eiwitrijk moet eten om spierverlies te voorkomen. Echter, bij chemo bij borstkanker is ook onderzoek gedaan naar eiwitarm dieet. (Bron https://www.pinkribbon.nl/doelbestedingen/wetenschappelijk-onderzoek/20… )

In het onderzoeksverslag blijkt het zgn fast  mimicking dieet gebruikt te zijn, waarbij naast eiwitarm ook (streng) caloriebeperkt werd gegeten 

https://www.nature.com/articles/s41467-020-16138-3?fbclid=IwAR3JN7zXh9b…

Achterliggend idee: bij eiwitarm dieet gaan gezonde cellen over in een soort spaarstand en delen daardoor minder. Kankercellen staan sowieso in de deelstand. Mooi, want dan pakt de chemo de sneldelende kankercellen relatief harder aan dan de ‘slapende’ gezonde cellen. Klinkt buitengewoon logisch.

Vraag: weten jullie hier meer van? Uitkomst onderzoek? Is er ook iets bekend over toepassing bij radiotherapie? (Zelfde principe lijkt me) . En indien iets bekend hoe dan toe te passen? Dagelijks? Wat te doen met bewegen/sport tijdens dergelijk dieet?

Wel iets gevonden over zgn ketogeen  dieet. Koolhydraatarm dus. Zowel bij radiotherapie als bij chemo (welke?) , maar dit komt nogal uit de alternatieve hoek vrees ik. Daar ben ik een beetje huiverig voor. Achterliggende gedachte is wel dezelfde, maar onderbouwing is vaak erg zwak uit die hoek.

Hartelijk dank,

Golf

Antwoord

Beste Golf,

hartelijk dank voor je vraag. Op Voedingenkankerinfo.nl hebben we een artikel geschreven over vasten en kanker. https://www.voedingenkankerinfo.nl/kan-vasten-de-groei-van-een-tumor-beinvloeden/.  
Het onderzoek onder vrouwen met borstkanker laat zien dat het vasten heel moeilijk vol te houden is: twee derde van de vrouwen is vroegtijdig met het vasten gestopt. Aan het begin van de studie deden 130 vrouwen mee, de helft van deze vrouwen moest vasten. Aan het eind van de studie vasten er dus nog maar twintig vrouwen. Bij deze vrouwen was een gunstig effect op de groei van de tumor te zien: de tumor was meer geslonken bij vrouwen die vastten dan bij vrouwen die gewoon aten. Echter, doordat het maar zo’n kleine groep was, is het niet te zeggen of ditzelfde effect gevonden wordt als het onderzoek herhaald wordt. Dit moet eerst gedaan worden voor er conclusies kunnen worden getrokken over vasten en het effect op de groei van een tumor.

Voor zover wij weten is het vasten nog niet onderzocht bij mensen met kanker die radiotherapie ondergingen. We kunnen daar dan helaas ook geen uitspraken over doen.

Bij deze studie bij vrouwen die chemotherapie ondergingen, moesten ze drie dagen voor de chemotherapie, en op de dag van toediening van de kuur vasten. De vrouwen kregen op dag één ongeveer 1200 kcal, en op dag 2-4 nog maar 200 kcal.

Bij mensen met kanker is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen om goed te herstellen van de behandeling. Als er gedurende drie dagen slechts 200 kcal gegeten en gedronken mag worden, is het onmogelijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Je vraagt of het vasten dagelijks kan: deze mate van vasten kan dat zeker niet.

Omdat het advies om wel of niet te vasten sterk afhangt van je persoonlijke situatie, reserves en behandeling, is ons advies om contact te zoeken met je arts én met een diëtist gespecialiseerd in oncologie om te onderzoeken of vasten in jouw geval een goed idee is. Een diëtist vind je in je ziekenhuis, of via https://www.verwijsgidskanker.nl/zorgaanbieder/26/di-tist.

Ook voor een ketogeen dieet geldt dat het niet zomaar wordt aangeraden, omdat voldoende grote studies ontbreken. Ook hiervoor geldt dus dat je altijd met je arts en diëtist moet overleggen of een ketogeen dieet verstandig is https://www.voedingenkankerinfo.nl/kan-een-ketogeen-dieet-de-groei-van-kwaadaardige-tumoren-vertragen/.

 

We hopen dat je vooruit kunt met dit antwoord. Als je nog aanvullende vragen hebt horen we het graag. Veel sterkte met je behandeling.

Met vriendelijke groet,
Merel
namens Team Voedingenkankerinfo.nl 

 

 

Laatst bewerkt: 28/09/2020 - 15:28

Beste Merel,

Super dank. 

Helder stuk op voedingenkanker. Ik had die site wel gevonden, maar dit artikel niet. Na lezing is mijn conclusie duidelijk: ik ga zo’n dieet niet volgen. Zeker als er aanwijzingen zijn dat de tumor zich wellicht aanpast aan het dieet! 

Golf

Laatst bewerkt: 30/09/2020 - 15:17