Geen recht op uitvaartverz.

Goedendag,

Ik heb uitgezaaiide kanker en nog geen uitvaartverzekering. Ik heb het niet geprobeerd aan te vragen maar volgens wat ik op internet lees heb ik er denk ik geen recht op. Ik vind het heel naar mijn nabestaanden met deze kosten achter te laten en vraag me af of er andere mogelijkheden zijn om ergens aanspraak op te doen om de uitvaart te bekostigen?

Ik hoor het graag,

Met vriendelijke groet.  

 

Antwoord

Beste Clara85, 

Dat is een buitengewoon nare situatie. Ik begrijp heel goed dat u iets wilt regelen voor de uitvaartkosten, om uw nabestaanden niet te belasten. 

Een uitvaartverzekering is in uw situatie waarschijnlijk niet meer mogelijk. Een uitvaartverzekering is vaak, zoals elke verzekering, alleen zinvol als er weinig 'onzekerheid' is. Hoe hoger een kans, hoe hoger de premie. En soms is die kans te hoog. 

Allereerst zou ik u willen adviseren: bedenk wat voor uitvaart u wilt als u inderdaad zou komen te overlijden. De ene uitvaart is de andere niet. En vaak is op sommige onderdelen best een goedkoper alternatief beschikbaar. Op internet staan veel tips hierover. Bijvoorbeeld: Meegeven.nl – Help je nabestaanden om een overlijden makkelijker af te wikkelen (mariekehenselmans.nl)

Wat zou u nog wel kunnen doen om geld hiervoor te hebben? Ik noem een paar opties, waarvan ik natuurlijk niet weet, of die voor u mogelijk zijn. Allereerst: misschien is er  spaargeld, dat deels hiervoor gebruikt kan worden. Als u in loondienst bent, zijn er misschien regelingen van de werkgever over een uitkering bij overlijden. Of heeft u een pensioen met nabestaandenvoorziening? Verder zou u kunnen denken aan een uitvaartdeposito, waarmee gespaard wordt voor de uitvaart. Dat kan met een eenmalige storting, of met periodieke inleg. Zie bijvoorbeeld de vergelijkingswebsite Moneywise: Uitvaartdeposito | Sparen voor de kosten van een uitvaart (moneywise.nl). Nadeel hiervan, is dat er, om snel voldoende geld voor de uitvaart te hebben, ook snel voldoende ingelegd moet worden. 

Tot slot: u zou kunnen overwegen een financieel adviseur te raadplegen. Dat kost geld, maar een financieel adviseur kan u helpen uw hele financiële situatie in kaart te brengen, en te kijken hoe de financiële gevolgen van uw ziek-zijn kunnen worden beperkt of opgelost. Denk aan de eventuele verzorging van nabestaanden (woning, levensonderhoud). U kunt een adviseur zoeken via www.advieskeuze.nl. 

Ik hoop u hiermee toch een beetje geholpen te hebben. Ik wens u veel sterkte. 

Met vriendelijke groet,

Matthijs Timmermans 

Laatst bewerkt: 27/03/2024 - 08:23

Beste Matthijs,

Dank voor uw reactie.
Ik vind het een teleurstellend gegeven dat er geen voorzieningen zijn op het moment dat men in een dergelijke situatie terechtkomt.
Naast dat het hele ziek-zijn en komen te overlijden een flinke impact heeft op mijn leven en die van mijn naasten, is er daarnaast ook nog eens geen geld beschikbaar voor de uitvaart..
Ik baal ervan dat dit als extra last bij mijn naasten terechtkomt.
Ik zal de links bestuderen die u toe heeft gestuurd.
Toch bedankt voor de informatie en met vriendelijke groet,
Clara85

Laatst bewerkt: 02/04/2024 - 17:05