AOV na niet spierinvasieve blaaskanker

1 februari 2024 om 19.04
20 x gelezen

Ik zit in een proces om zelfstandig ondernemer te worden. Nu is in oktober 2023 bij toeval niet spierinvasieve blaaskanker ontdekt.

De tumor is verwijderd en mijn behandeling is afgerond ik zit nu in de controlefase.

 

Wat voor gevolgen voor mijn verzekeringen kan dit hebben?

Antwoord

Beste DeMart, 

Bedankt voor je vraag. Fijn dat de tumor is verwijderd en de behadeling afgerond. 

Als je een AOV aanvraagt, zul je gezondheidsinformatie moeten verstrekken aan de medisch adviseur van de verzekeraar. Ook over je blaaskanker. De medisch adviseur zal dan kijken in hoeverre dit (en eventuele andere ziektes, aandoeningen of klachten) gevolgen heeft voor het risico dat je arbeidsongeschikt wordt tijdens de looptijd van de verzekering. Dat hangt uiteraard ook samen met welk beroep je uitoefent. Misschien vraagt hij of zij extra informatie, bij jou of (met je toestemming) bij je behandelend arts. Op basis van die informatie maakt de medisch adviseur een medisch advies. 

Ik weet niet in hoeverre jouw  ziektehistorie tot een verhoogd risico leidt - dat zal uit het medisch advies moeten blijken. Maar weet dat je altijd in overleg kunt gaan over dat medisch advies, en vragen kunt stellen, extra informatie kunt geven. En dat je het bij meerdere verzekeraars kunt proberen - elke verzekeraar maakt immers de eigen inschatting van het risico. 

Omdat je nog bezig bent te starten als zelfstandige, wijs ik je op de Vangnetverzekering die AOV-verzekeraars aanbieden. Dat is een basisverzekering, maar wel zonder medische keuring. Meer erover vindt je hier: https://www.vanatotzekerheid.nl/begrippen/vangnetverzekering/. Let op: je moet de verzekering binnen vijftien maanden na de start als zelfstandig ondernemer aanvragen.

Ik hoop je hiermee geholpen te hebben. 

Met vriendelijke groet,

Matthijs Timmermans

Laatst bewerkt: 02/02/2024 - 17:22