Urachus

Vraag voor Bas van Rhijn. De dochter van mijn vriendin, 19 jaar heeft de urachus nog, ze heeft op dit moment geen klachten. Mijn man is vorig jaar juni overleden aan de uitzaaïngen van urachuskanker vandaar de bezorgheid voor haar. Hij was onder behandeling bij AVL.Mijn vraag: graag uw advies wat te doen voor de dochter van mijn vriendin. 

Antwoord

Beste Mitsy1963,

Je hebt een vraag gesteld aan onze professional voor urachuskanker, in een priveberichtje hebben we je gevraagd om je vraag iets meer toe te lichten.

Met vriendelijke groet

Voorlichters Infolijn

 

Laatst bewerkt: 21/02/2023 - 14:52

Dit antwoord is geplaatst door de voorlichters van kanker.nl namens dr. Bas van Rhijn.

Beste Mitsy1963,

Ik kan me je bezorgdheid en onrust goed voorstellen. 

Over het nog hebben van de urachus kan ik zeggen dat bij ongeveer 1 op de 3 mensen de urachus na de geboorte niet geheel in regressie is gegaan en dat betekent dus dat 1 op de 3 mensen de urachus nog hebben.

Heel soms heeft de urachus nog een (open) verbinding met de navel en soms ook een open verbinding met de blaas, soms zelfs allebei (dit is erg zeldzaam). Dit soort klachten die met de urachus samenhangen zijn zeldzaam en iha. goedaardig. De meeste van deze problemen worden op kinderleeftijd behandeld met een operatie als nodig. Dit soort afwijkingen komen regelmatig voor.

Kanker van de urachus is uiterst zeldzaam en daarom is de kans dat een goedaardige afwijking van de urachus kwaadaardig wordt uiterst, uiterst klein (bijna nul). Daarom wordt er meestal weinig of geen controle gedaan. De beste controle, zeker als je nog jong bent is mbv. echo (geen stralenbelasting). Het advies om de urachus te verwijderen komt meestal als er klachten (meestal infecties) bij een goedaardige urachus blijven terugkomen en als er kwaadaardige kenmerken (nogmaals: kans heel heel klein - bijna nul) bij echo of ander röntgen-onderzoek naar voren komen.

Hoe lang je een urachus probleem onder controle houdt is ook niet bekend. Ik kijk meestal naar de leeftijd van degene die het heeft en adviseer iha een jaarlijkse tot eens per twee jaar controle (iha. met echo) voor 5-10 jaar. Dit kan bij de huisarts / medisch specialist (meestal uroloog of chirurg) in de buurt. Als het er toch kwaadaardig uit zou zien, dan is een verwijzing naar bijv. AvL zinvol.

Ik hoop dat je hier wat mee kan.

Met vriendelijke groeten,

Bas van Rhijn, uroloog.

Laatst bewerkt: 27/02/2023 - 13:18