Diagnose urachuskanker

2 november 2022 om 07.29
194 x gelezen

Kan men middels de medische beeldvorming (CT en MRI) al een aannemelijke constatering doen van urachuskanker? Kan het verschil tussen een cyste en carcinoom op beeld worden vastgesteld?  Ik realiseer mij dat slechts een biopt 100% zekerheid geeft.

Bij voorbaat dank

Een bezorgde vader

Antwoord

Beste Paco01, 

De CT-scan wordt gebruikt als aanvullende diagnostiek om de diagnose urachuskanker te ondersteunen. Alleen de CT-scan is hiervoor echter onvoldoende. Afhankelijk van het beeld op de CT-scan kan er al wel een sterk vermoeden zijn voor de aanwezigheid van urachuskanker vs een cyste. Naast de CT-scan moet ook een kijkonderzoek plaatsvinden van de blaas met eventueel afname van weefsel voor onderzoek. De urine kan ook onderzocht worden op de aanwezigheid van kwaadaardige cellen, maar dit onderzoek is beperkt gezien urachuskanker zich ook buiten de blaas kan bevinden (meer richting de navel). Wat betreft het detecteren van van uitzaaiingen in de buikholte is de CT-scan onvoldoende en moet een kijkonderzoek van de buikholte volgen bij de aanwezigeheid van urachuskanker. 

De MRI-scan wordt met name gebruikt om te bepalen hoe de tumor zich verhoudt tot de omliggende organen (is er doorgroei?). 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46