Adenocarcinoom van urachus

hallo,

Hoe zeker kan men van IRM en ct- scan afleiden dat de urachustumor kwaadaardig is .

een tumor rond Urachus en  blaaskoepel maar zonder verspreiding/ vergroeiing naar naastliggende organen geeft dat een betere prognose? 

En Is het verstandig na diagnose nog 2 maanden te wachten tot operatie ? 
Mvg

alvast bedankt 
 

 

Antwoord

Beste Rafo, 

Hieronder de antwoorden op je vragen. 

1. Hoe zeker kan men van IRM en ct- scan afleiden dat de urachustumor kwaadaardig is .

Met de CT en MRI scan kan niet vastgesteld worden of een afwijking bij de urachus goed- of kwaadaardig is. Dit kan alleen door middel van het verkrijgen van weefsel. Wel is het zo dat de CT/MRI sterke aanwijzingen kunnen geven voor de aanwezigheid van een kwaadaardige tumor van de urachus. Indien je dus zeker wil weten of de afwijking ter plaatse van de urachus kwaadaardig is zal er eerst weefsel verkregen moeten worden. 

2. Een tumor rond Urachus en  blaaskoepel maar zonder verspreiding/ vergroeiing naar naastliggende organen geeft dat een betere prognose? 

Indien de tumor beperkt is tot de urachus (zonder uitzaaiingen) geeft dat een betere prognose dan wanneer er wel uitzaaiingen aanwezig zijn. 

3. En Is het verstandig na diagnose nog 2 maanden te wachten tot operatie ? 

Na de diagnose is het advies voorafgaand aan de operatie (resectie van de urachus) eerst nog een kijkoperatie te doen om uitzaaiingen uit te sluiten. Deze uitzaaiingen zijn namelijk niet goed te zien op de CT scan. In de wachtperiode tot de definitieve operatie kan deze kijkoperatie plaatsvinden. 

Laatst bewerkt: 08/08/2023 - 13:43