Lenvatinib tijdstip van inname invloed?

Sinds 2 weken mag ik dagelijks 18mg Lenvatinib gebruiken voor mijn Anaplastische schildklier carcinoom. Bij inname in de ochtend heb ik hier gedurende de dag toch best wel last van bijwerkingen(griep-gevoel/vermoeid).
Zouden de bijwerkingen minder zijn als ik de medicatie 's-avonds voor het slapen neem en de vermoeidheid dus in mijn slaap plaats vindt?

Antwoord

Beste Tom, 

Goede vraag. Bij veel medicatie is er een dosis –response relatie voor het optreden van bijwerkingen. Dat wil zeggen, hoe hoger de piek van het medicijn in je bloed, hoe meer kans op klachten. Maar voor lenvatinib  is er geen onderzoek gedaan naar de piekspiegels en het optreden van griep gevoel/vermoeidheid. We weten het dus niet.

Mocht dit wel zo zijn, dus dat de klachten gerelateerd zijn aan de piek van de medicatie spiegels in je bloed,  dan valt het zeker te overwegen om de lenvatinib ’s avonds in te nemen, zodat de piekspiegel in de nacht optreedt.

Met vriendelijke groet, 

Team AVL / UMC Utrecht

Laatst bewerkt: 07/01/2022 - 09:44

Goede morgen Team AVL / UMC Utrecht, dank voor jullie reactie. Vorige week ben ik met medeweten van mijn UMC DRUP team begonnen om de Lenvatinib in de avond (21:00) in te nemen. Ik kan voor mijzelf concluderen dat dit besluit voor mij beter uitpakt. Minder last van de bijwerkingen en mijn nachtrust is nog steeds in orde.
Mvg, Tom Korver

Laatst bewerkt: 13/01/2022 - 11:07