Duidt verhoging calcitoninewaarde op uitzaaiingen?

In 2014 is in twee etappes mijn schildklier verwijderd.
Medullair schildkliertumor van 3 centimair, ingekapseld, en niet uitgezaaid.
Daarna zijn de calcitoninewaarden altijd < 2 ng/L geweest.
Nu bedroegen deze in november en december 2021 respectievelijk 2,2 en 2,6 ng/L.
Duidt dit op uitzaaiingen? En zo ja, duidt dit op een snelle groei?

Antwoord

Beste GarroteGordo,

Calcitonine wordt afgegeven door de C-cellen van de schildklier. Als de schildklier wordt verwijderd, leidt dit tot een onmeetbaar calcitonine. Er zijn tenslotte geen C-cellen meer. Medullaire schildklierkanker is een tumor die ontstaat vanuit de C-cellen van de schildklier. Omdat deze kankercellen ook calcitonine afscheiden, is calcitonine een hele goede marker voor de aanwezigheid van ziekte en de hoeveelheid ziekte. Hoe meer tumorcellen, hoe hoger het calcitonine. 

Het feit dat het calcitonine eerst onmeetbaar was bij u, en nu meetbaar is wel verdacht voor aanwezigheid van medullair schildklierkanker. Het een en ander is wel afhankelijk van de meetmethode en of deze niet recent veranderd is (in ons ziekenhuis kunnen we het calcitonine niet eens meten onder de 5 ng/l; misschien is het ziekenhuis over gegaan op een meer gevoelige bepaling en is het nu opeens wel meetbaar - het zou dan kunnen dat dit altijd al zo was).

Desondanks is een meetbaar calcitonine dus verdacht voor terugkeer van de kanker op de plek zijn waar de schildklier zat of een klieruitzaaiing. Omdat het calcitonine nog heel erg laag is, zal de tumor load (de hoeveelheid tumorcellen) ook laag zijn.  De kans is dus aanzienlijk dat je niets vindt met aanvullend onderzoek. Dan moet je het blijven vervolgen en bij significante stijging (verdubbeling) de beeldvorming herhalen. 

Omdat het calcitonine laag is en u in 2014 bent geopereerd, zijn er vooralsnog geen aanwijzingen voor snelle groei.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geinformeerd. 

Met vriendelijke groet

Mark van Treijen - internist endocrinoloog UMCU

Laatst bewerkt: 05/01/2022 - 21:51