Kan u handvatten geven voor t terug krijgen van wat meer veerkracht. Mn acceptatie dat ik veel minder kan dan voorheen ligt zwaar op mn schouders.

Ik ben ex longkanker patiënt. 51 jaar. Was sportief, werkte fulltime. Nu gaat alles nog voor ongeveer 70% .De acceptatie is moeilijk. Ik zou graag wat hulp of tips kunnen gebruiken om een goed gevoel terug te krijgen.

Antwoord

Beste huist916,

Wat naar om te horen van je situatie. Een traject van longkanker en de behandeling daarvan is nogal wat. Daar kom je niet zomaar ongeschonden uit zoals je helaas ervaart.

Ik vind het erg goed om te lezen welke woorden je al gebruikt op dit moment. Je noemt namelijk veerkracht en acceptatie. Dit zijn twee enorm belangrijke zaken als we het hebben over kanker, de behandeling, en de gevolgen daarvan. Vaak wordt het helaas niet (helemaal) meer zoals het ooit was. Hiermee omgaan vereist een hoop aanpassingsvermogen, en ook een hoop veerkracht. Je komt namelijk niet zomaar bij die volledige acceptatie zoals je merkt. Dit neemt tijd.

Je schrijft dat je je graag weer goed wilt voelen. In de psychologie zijn zeer veel zienswijzen over wat daarvoor nodig is. Waarschijnlijk kun je via zoekmachines vele duizenden onderzoeken en meningen vinden. Eén voorbeeld is dat 'goed voelen', of psychisch welbevinden, een gevolg is van een aantal 'steunpilaren'. Autonomie/ regie, zingeving, zinvolle dagbesteding, en sociale steun (bron).

Door de ziekte en de behandeling is een deel van de regie weggeslagen, en begint het 'dak' van psychisch welbevinden te 'wankelen'. Helaas kun je daar zelf weinig aan doen, maar je kunt wel invloed hebben op een hoop andere zaken. Wellicht kun je met die bril eens kijken naar jouw eigen situatie en omgeving. Mogelijk dat je dan al iets (kleins) kunt doen of veranderen wat voor jou een (grote) impact heeft.

Ook hier op Kanker.nl is veel geschreven over het omgaan met kanker: https://www.kanker.nl/zoeken/informatie?term=psycholoog&caremaps%5B0%5D…

Praten met een buitenstaander kan vaak erg helpen, en dat helpt nog meer als het een getrainde professional is. Heel veel mensen met kanker (en hun naasten) weten dan ook hun weg te vinden naar psycho-oncologische centra. Dit zijn zorginstellingen die psychologische zorg bieden rond kanker. Als je merkt dat je vastloopt kan dit een hele goede manier zijn om weer in het zadel te komen. In Nederland zijn meerdere psycho-oncologische centra, en op deze pagina zie je een overzicht daarvan: https://www.kanker.nl/hulp-en-ondersteuning/vind-hulp/themas/3/6/28

Heel veel sterkte gewenst de komende tijd.

Hartelijke groet,

Matthijs de Wit

Laatst bewerkt: 23/09/2020 - 10:01

Dank je wel Matthijs. 

Inmiddels heb ik een praktijkondersteuner gesproken, waarmee ik in eerste instantie ga kijken wat ik aan mijn vragen kan doen. Het is niet zijn specialisme, maar het is in mijn woonplaats en hij heeft de nodige ervaring.De adressen die ik voorbij zag komen liggen meer als 40 km buiten mijn woongebied.

Hoopvol.

Vriendelijke groet,

Sandra 

 

 

Laatst bewerkt: 28/09/2020 - 14:49