Cognitieve handelingen

Zo'n 12,5 jaar geleden is een hersentumor succesvol verwijderd. Nu, na zoveel jaren krijg ik steeds meer last van langjarige effecten. Mijn cognitief  kunnen handelen neemt af, waardoor ik veel hoofdpijn heb. Een MRI heeft aangetoond dat er niets aan de hand is met eventueel recidieve van de tumor. Mijn hulpvraag is, kun je hier iets aan doen en/of zijn er gespreksgroepen, waarbij ik dit met lotgenoten kan delen?

Antwoord

Beste Beerr67,

Wat naar om te lezen dat je nog last hebt van de gevolgen (van het verwijderen) van de hersentumor. Helaas hebben veel mensen last van late gevolgen door de kanker en/of de behandeling. Het is in ieder geval goed dat je er bewust mee bezig bent, want hulp zoeken is vaak de eerste stap.

Het is goed om dit met je behandelend arts of huisarts te bespreken. Hij of zij kan je doorverwijzen naar de juiste hulp om zo via de 'lichamelijke kant' te zoeken naar mogelijke oplossingen (als dit mogelijk is).

Verder kun je in de Verwijsgids Kanker kijken of er wellicht opties voor zorg zijn die jou aanspreken. Op de pagina Geheugen en Concentratie wordt een aantal opties gegeven die misschien aansluiten bij wat je zoekt: https://www.verwijsgidskanker.nl/onderwerp/16/geheugen-en-concentratie

In Nederland zijn er ook zorginstellingen die gespecialiseerd zijn in (psychische) ondersteuning bij en na kanker. Veel van deze instellingen bieden ook lotgenotencontact aan in groepsverband. Vaak is dit breder dan alleen de problemen die jij ervaart, maar wellicht is dat voor jou interessant: https://www.verwijsgidskanker.nl/zorgaanbieder/6/psycho-oncologisch-centrum

In ieder geval heel veel sterkte gewenst met jouw situatie en met het vinden van de voor jou juiste zorg.

Hartelijke groet,

Matthijs de Wit

 

Laatst bewerkt: 11/11/2019 - 16:08