chemobrein??

hallo, ik stel een vraag namens mijn partner die nogal wat cognitieve problemen heeft na in 2011 chemo te hebben gehad. Ook heeft hij in 2008 Q-koorts opgelopen. Zijn er bij u Neuropsychologen of ergotherapeuten bekend die het verschil tussen "chemobrein" / "zware depressie" aan kunnen tonen of erkennen?

Antwoord

Beste tom.ineke,

Wat naar om te horen van de situatie van je partner (en van jou), ik kan me voorstellen dat dit geen eenvoudige situatie is voor jullie. Het gaat om complexe zaken, wat waarschijnlijk ook enige tijd en moeite zal nemen om goed vast te kunnen stellen. Het zou goed zijn om met een neuroloog of een andere behandeld arts hierover te spreken, zodat die persoon op basis van de (lichamelijke) situatie jullie goed verder kan helpen. Je huisarts kan eventueel ook helpen bij het vinden van de juiste zorg.

Meer in het algemeen is het bij diagnoses mogelijk om een second opinion te vragen bij een andere arts/specialist, om zo wellicht een beter beeld te krijgen. Dit zouden jullie eventueel ook kunnen overwegen mocht het nodig zijn.

Succes en sterkte met jullie situatie.

Hartelijke groet,

Matthijs de Wit

Laatst bewerkt: 08/10/2019 - 10:44

beste Matthijs, ik hoopte dat er bij jullie in de buurt Neuropsychologen bekend waren waar we eventueel een second opinion aan kunnen vragen. Het is niet om iemand aan te vallen, we willen het op papier hebben i.v.m. aanvraag herkeuring UVW. Mijn man is eerst ploegbaas geweest maar nu moet hij in alles gestuurd worden. Het UVW denkt dat hij best nog het een en ander kan. Hij heeft zijn uiterlijk helaas niet mee, boom van een vent ( 1.94 lang). Zelf zegt hij: boom is van binnen kapot. We moeten zelf achter de info aan, krijgen alle medewerking van huisarts maar die weet het ook niet meer. met de juiste personen kan het zo afgehandeld zijn/worden en krijgt manlief eindelijk rust. En wij dan allemaal. Dat is waar we naar streven.

 

Laatst bewerkt: 15/10/2019 - 15:21

Beste tom.ineke,

Dat is geen fijne situatie waar je man en jij in zitten. Het is complex, en dat maakt de zoektocht naar de volgende stap voor jullie helaas niet eenvoudig.

Je noemt in je reactie neuropsychologen, maar wellicht is het een goed idee om eerst een neuroloog te bezoeken (zonder 'psycho'  ertussen dus). Een neuroloog is een arts die zich heeft gespecialiseerd in ziekten van de hersenen, de zenuwen, het ruggenmerg en de spieren van de mens (zie ook  deze site  voor meer informatie over neurologen). Je huisarts (of een andere medisch specialist) kan je doorverwijzen naar een neuroloog. Gezien de klachten die je beschrijft, lijkt een neuroloog een goede eerste stap te zijn. De neuroloog kan namelijk ook meer zeggen over een chemobrein. Helaas betekent dat niet per se dat er een oplossing zal zijn, maar dan hebben jullie wel meer duidelijkheid.

Heel veel succes en sterkte toegewenst.

Hartelijke groet,

Matthijs de Wit

 

Laatst bewerkt: 22/10/2019 - 13:39

Matthijs, wederom bedankt voor je reactie.

Er is inmiddels een MRI gemaakt van zijn hoofd en krijgen daar morgen de uitslag van.

Volgende week weer langs de huisarts. We gaan verder zoeken!

 

Laatst bewerkt: 29/10/2019 - 17:09